Vigyél magadba egy kis őszinteséget! – így kasztingolta kollégánkat képviselőjelöltnek Szanyi Tibor

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nyílt képviselőjelölt-válogatást tartott, ahol a párt vezetősége is értékelte a jelöltek elképzeléseit. Helyszíni riport a „Vörös Csillag Születikről”, s arról, milyen magas lécet kell átugrani, hogy Szanyi Tiborral vállvetve harcolhassunk a működő szocializmusért. A legfrissebb 168 Óra hetilapot ajánljuk.

2021. március 18., 17:38

Szerző:

Szerkesztőségünk még február elején kapta meg az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) körlevelét, amelyben tudatták, hogy óriási érdeklődés tapasztalható hazánk első országgyűlési képviselőjelölti pályázatán. A többek között Szanyi Tibor és a DK listáján parlamentbe jutott, aztán függetlenedett Székely Sándor által alapított párt nem indul az ellenzéki előválasztáson, viszont saját jelöltválogatót tart, amelyre bárki jelentkezhetett egy internetes kérdőíven.

Ki is töltöttem az űrlapot, amelyben a tudtukra adtam, hogy választókerületem három legfontosabb problémájának a fiatalok politikai apátiáját, a vidéki tömegközlekedés hiányosságait, valamint a nem megfelelő közbiztonságot tartom. Biztosítottam őket, hogy tudnék öt önkéntest hozni a csapatomba, sőt, még szabadidőm is van.

Két héttel később már ott álltam a Magyar Szakszervezeti Szövetség Bajza utcai épülete előtt. A párt információi szerint Szombathelyről érkeztem, hogy bebizonyítsam: én lennék a Vas megye 1. számú körzet ideális képviselőjelöltje.


Fotó: Dimény András

Kétszázhúsz felett

„A lojalitás a legfontosabb. A párthoz hűségesnek kell lenni” – magyarázta Pál Éva, a Neoton Família egykori énekese, aki jelenleg a párt jelölt koordinátora és csepeli jelöltje. Nem tudtam válaszolni, mert éppen sminkeltek. Már a válogató második állomásánál tartottunk egy tágas, emeleti szobában. Itt a stáb beavatott a politikusi lét materiálisabb, kozmetikai oldalába is. Kikentek, mintha a tévében szerepelnék, portréfotókat készítettek, és megpróbáltak ellazítani picit, mielőtt a párt elnöksége elé kerülnék.

Éva – gyakran a kezemet fogva – végigvezetett a fotós-videós helyszínen. Megtanultam tőle, hogy egy politikus mindig kihúzza magát. A kezeit legfeljebb úgy teszi zsebre, hogy a hüvelykujjai kilógjanak. Kiderült, az ISZOMM-nak rendkívül lelkesítő, slágergyanús indulója is van, amire az énekesnő egyszerre csak rázendített.

Ezenfelül elárulta a betanult, hamis politikusi mosolygás titkát is. Őszintén kell csinálni. Ez csak sokadik próbálkozásra sikerült. Kattant a gép, szöget váltott a fotós, és újra meg újra megkért, mosolyogjak máshogy. Szélesebben. Ne megjátszósan. „Vigyél magadba egy kis őszinteséget!”

Az őszinte mosoly elsajátítása után következett a bemutatkozó videó felvétele: kiálltam a kamera elé, és egy teljes percig szónokoltam a baloldaliságról, az ellenzék és a NER korrupciójáról, az átlagjövedelemről. Bármiről.

Szemtől szemben a Kapitánnyal

Az audiovizuális propagandaanyag leforgatása után eljött az igazság pillanata: szembekerültem az ISZOMM elnökségével. A válogató utolsó állomására már fotós kollégámat sem engedték be, aki a „kampánycsapatom” tagjaként gondtalanul fotózta végig az egész napot. Magányosan ültem az asztal egyik oldalán, szemben Szanyi Tiborral, Székely Sándorral, Huszti Andreával és Szabóné Kállai Szilviával. Tóth Péter, az online kampányért felelős elnökségi tag karanténban volt, de jelezték, arra is lenne igény, hogy beszálljak a párt Facebook-oldalának építésébe.

Indításképpen Szanyi kapitány rögtön meg is osztott velem egy bölcsességet:

„Akkor buknak el a jelöltek, ha a választók azt mondják: hiszen ez itt se volt. Ott kell lenni. A lakótelepeken is, vidéken is.”

Azt is megjegyezte: igenis lát rációt abban, hogy a vidéki szavazókat a kocsmában érjük el, egy pohár sör mellett mégis őszintébben lehet beszélgetni, mint szórólapozás közben. „És te hogy képzeled a kampányolást? Hogyan érnéd el a szavazatokat?” – szólt Szanyi hozzám intézett kérdése az asztal túloldaláról. Egyetértettem vele abban, hogy ott kell lenni, és a kocsmás beszélgetések jó ötletnek hangzanak. „Nomen est omen alapon bejelenteném, hogy indul az ISZOMM-kampány kocsmatúrája, ott találkozunk!” – mondtam.

„Nagyszerű, nagyszerű” – helyeselt Szanyi Tibor.

Azt is elmondták, hogy az ellenzéki előválasztásban résztvevőkkel különösebben nem is kell foglalkoznom: „Nekik egy feladatuk van. Az, hogy egymást kinyírják. Te a szavazókra figyelj.”

Elmondták azt is, hogy az esetleges jelöltségemet minél előbb be kellene jelentenem, hogy időben elkezdhessem a szavazókra való figyelést. Stílusosan azt akarják, hogy május 1-jéig minden jelöltjük neve nyilvános legyen, de akár már március 15-re is lehetett volna gerillamegemlékezést szervezni. „Találtok egy Petőfi-szobrot, azt’ megkoszorúzzátok.”

 
 
Fotó: Dimény András

Aljas, hazug dolgok

A párt elnöksége viszont nem kertelt azzal kapcsolatban, hogy milyen küzdelmes lehet az utam jelöltként. „Mi arra is vevők vagyunk, hogy botrány – biztosított Szanyi. – Ez sajtót csinál nekünk, ismertséget hoz. Majdnem mindegy is, kinek van igaza.” A támadásokra is igyekezett felkészíteni: „Mindent hozzád fognak vágni. Aljas, hazug dolgokat is. De ezt politikusként tűrni kell.”

Adtak tanácsot arra is, hogy miként kell bánni az újságírókkal. „Nem szabad úgy tévébe menni, vagy sajtóval beszélni, hogy nem tudod, mit kell mondani aznap” – magyarázta Székely. „Kérdezhetnek bármit, nem arra kell válaszolni. Azt kell elmondani, amit épp aznap kommunikálni szeretnél a pártról és a munkádról.”

Miután tisztáztuk, hogy büntetett előéletű sem vagyok, és hogy komolyan veszem a párthoz való lojalitást, elbúcsúztunk. Napokkal a meghallgatás után jött az e-mail Székely Sándortól. „Örömmel tájékoztatlak, hogy az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elnöksége úgy döntött, szeretnénk magunkkal vinni arra a történelmi küldetésre, amire mi magunk is vállalkoztunk.” Ezenfelül megkértek, hogy hozzak létre egy közéleti Facebook-oldalt, valamint kezdjek csapatot építeni, és álljak neki a március 15-i megemlékezés szervezésének. Plusz kezdjek el felépíteni egy kétezer e-mail-címből álló listát a választókerületemben, „amelyen szereplő címekre aztán folyamatosan elküldjük a hírlevelet”. Pár e-mail- és telefonváltás után arról is biztosítottak, hogy a masszív adatgyűjtést teljesen legálisan el tudom végezni.

Politikusi karrieremnek azonban véget vetettem, mielőtt elkezdődhetett volna. Az Igen Szolidaritás Mozgalom most azt tervezi, hogy mind a 106 egyéni választási körzetben jelöltet állít – e sorok írója azonban nem lesz köztük.

Fizessen elő a 168 Óra nyomtatott hetilapra itt!
 
 
 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.