Újabb vidéki iskolák szálltak be a pedagógusok tiltakozásába

Szombathelyi és szigetmonostori tanárok is csatlakoztak a sztrájkoló pedagógusokhoz. 

2022. február 21., 13:25

Szerző:

Második hete folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók az iskolákban, miután egy február 11-én megjelent kormányrendelet lényegében ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát – írja cikkében a Telex.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, hétfőn a Dunakeszi-i Radnóti Miklós Gimnázium, a budapesti Leövey Klára Gimnázium, a Corvin Mátyás Gimnázium, a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum a Fekete István Általános Iskola, és a Kempelen Farkas Gimnázium tiltakozik egy zuglói óvodával karöltve. Az óvoda Facebook-oldalán közölte:

„Mi, a Zuglói Egyesített Óvoda Játékszín Tagóvodájának alulírott dolgozói 2022. 02. 25-én polgári engedetlenségben veszünk részt. Így csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat”.

A hétfői nap folyamán pedig tovább bővült a kormánnyal szembeszállók száma, ugyanis csatlakozott az illegális sztrájkhoz a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola és a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola is. De épp még korántsem ér véget a történet. 

„Március 16-tól venné kezdetét a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja”

– nyilatkozta még korábban az RTL Híradójának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagja. A pedagógusok továbbra is a a következő célokat kívánják elérni:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése.
  • A munkateher csökkentése.
  • Változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. 

(Kiemelt kép: A Szent László Gimnázium a pedagógussztrájk napján. Fotó: Márványi Dóra)