Hétfőn egy általános iskola és egy óvoda is csatlakozik a pedagógusok tiltakozásához

A pedagógusok a polgári engedetlenség eszközével fejezik ki tiltakozásukat az ellen, hogy a kormány egy rendelettel kvázi megtiltotta nekik a sztrájk lehetőségét.

2022. február 20., 13:13

Szerző:

RTL Híradója szerint a jövő héten vidéki iskolákban is várható, hogy lesznek polgári engedetlenségi akciók, amivel a tanárok azon kormányhatározattal szembeni tiltakozásukat fejezi ki, mely kvázi megtiltja nekik, hogy március 16-án sztrájkolni tudjanak. 

Szűcs Tamás pedagógus a Híradónak elmondta, Miskolcon több intézményben is lesz megmozdulás a tanárok körében (ő maga már pénteken egyedüliként kiállt a pedagógusok érdekeiért). 

Hétfőn a Dunakeszi-i Radnóti Miklós Gimnázium, a budapesti Leövey Klára Gimnázium, a Corvin Mátyás Gimnázium, a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum a Fekete István Általános Iskola, és a Kempelen Farkas Gimnázium tiltakozik és egy zuglói óvoda is. Facebook-oldalukra azt írták:

"Mi, a Zuglòi Egyesített Òvoda Játékszín Tagòvodájának alulírott dolgozòi 2022. 02. 25-én polgári engedetlenségben veszünk részt. Így csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat".

Az RTL videójában elhangzott, a tanári szakszervezetek hadakoznak a kormánnyal, legutóbb tavaly ősszel álltak neki, hogy a bérkérdésükben és más ügyekben keresztülvigyék az akaratukat – de eddig nem jártak sikerrel. Január végén már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, azonban a kormány azt már előre törvénytelennek minősítette a megmozdulást. A szakszervezetek március 16-ra már egész napos sztrájkot hirdettek, a kormány erre és a figyelmeztető munkabeszüntetésre válaszul egy rendeletben úgy szabta meg a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatást, hogy igazából a tanárok nem tudnak sztrájkolni nagyon.

Emiatt indultak meg a tanári polgári engedetlenségi megmozdulások (régebbi kifejezést felújítva: vadsztrájkok) Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint. Gosztonyi a Híradónak elmondta, nem az érdekvédelmi szervezeteket hibáztatják a helyzetért a tanárok, hanem a kormányt. 

Az RTL a héten többször is megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ám onnan csak annyi választ kaptak, hogy az EMMI arra kéri a szakszervezeteket, 

"legyenek tekintettel a gyerekekre és a szülőkre."

Gosztonyi Gábor szakszervezeti alelnök szerint ők nem is szervezhetnének ilyesfajta megmozdulásokat, ám büszkék a tanárokra. A Híradónak így vélekedett:

Ékes bizonyítéka annak, hogy itt nem a szakszervezetek politikai indíttatásból, baloldali, gyurcsányista, sorosista, brüsszelista, mindenféle ármányból szervezkedők dolgáról van szó, hanem valóban annyira katasztrofális a helyzet a magyar közoktatásban, hogy a kollegáknak már nincs mit veszteniük.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos elnökségi tagja a Híradónak elmondta, kapnak a tanároktól olyan jelzéseket, hogy tárgyalások helyett az érdekvédelmi szervezetek is álljanak bele ezekbe az akciókba, de ők ezt nem tehetik meg.

Mi azokon az egyeztetéteseken is (amit a kormánnyal folytatnak – a szerk.) folyamatosan részt veszünk, még akkor is, ha látjuk, hogy az ellenoldali fél tapodtat nem akar a saját elképzeléseiből visszavenni, de végigjárjuk ezeket az egyeztetési folyamatokat, különben nem teszünk eleget a jogszabályban előírt követelményeknek.

Nagy Erzsébet hozzátette, ha kell, akkor a Strasbourgi Nemzetközi Bíróságig is készek elvinni az ügyet annak érdekében, hogy szabadon sztrájkolhassanak a tanárok.

 

(Kiemelt kép forrása: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.