Van az a pénz, amiért Orbán megfúrná von der Leyent

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Politicónak adott interjút, melyben az uniós pénzekről, a Fidesz európai jobboldali elképzeléseiről, valamint Ukrajnáról is beszélt. Nem palástolta azt a kormányzati véleményt sem, hogy a visszatartott uniós pénzek megszerzésének érdekében megpróbálnak nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra.

2023. szeptember 5., 19:06

Szerző:

A feltételezhetően újraválasztásra készülő Ursula von der Leyen terveinek megfúrására készül a Fidesz az Európai Parlamentben – írta meg a Politico európai kiadása által Orbán Balázzsal, Orbán Viktor politikai igazgatójával készült interjúja nyomán a G7.hu.

Az interjúban eddig nem tapasztalt fordulatként értékelhető, hogy a magyar kormány összekapcsolja a „brüsszeli pénzek” ügyét és von der Leyen újraválasztásának lebegtetését.

Márpedig a befagyasztott uniós támogatások kiszabadítása kulcsfontosságú a jelen romló gazdasági helyzetben. Az interjúból annyi leszűrhető, hogy a magyar kormány most valamivel optimistábbnak látszik, aminek több oka is lehet. Egyrészt Brüsszelből a holland belpolitikába távozik Frans Timmermans bizottsági alelnök, aki az egyik legerősebb képviselője volt a magyar kormánnyal szembeni erőteljes politikának.

Másrészt az EU költségvetési felülvizsgálatához minden tagállam hozzájárulása kell, Orbán Viktor pedig nyíltan beszél arról, hogy magyar vétófenyegetéssel akarja megszerezni az uniós fejlesztési forrásokat. Márpedig az újraválasztást megcélzó von der Leyen számára fontos lenne, hogy ne legyen gond az uniós költségvetéssel.

A bizottsági elnök megválasztásához azonban nem feltétlenül kell minden tagállam támogatása, ebben nincs vétójog. A szokásjog szerint erről idáig egyhangúlag döntöttek, de ettől el lehet térni, a pártcsaládon kívüli Fidesz pedig ma könnyebben megkerülhető – jelzi a portál.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Oroszország elleni gazdasági szankciókról szóló vita során, az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. május 4-én. Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP)