42 éves afganisztáni veterán őrnagyot rúgtak ki a magyar hadseregtől

Varga Csaba István bár több missziót megjárt, éles tűzharcban csapatot vezetett, és 42 évesen végleges eltávozást kapott. Szerinte a fiatalítás jegyében.

2023. június 29., 10:50

Szerző:

Az immár ex-őrnagy napokkal ezelőtt a Facebook-oldalán közölte, hogy miként is távolították el a Magyar Honvédségből:  

„A szó szoros értelmében, a fiatalítási tisztogatás áldozata lettem, és most figyelj, 42 évesen 21 év szolgálati viszonnyal. Ti csesztetek már ilyet? 42 évesen rohadt öreg lettem. Éppen hogy hazajöttem Irakból és rá három hétre kezembe nyomják bobika szerelmetes levelét”.

„Bobika” feltehetően Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter.

Az Index emlékeztet arra januárban megjelent rendeletre, ami szerint a 45. életévüket betöltött és legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező katonák szolgálati viszonya megszűnik. Idézik a miniszter szavait is: Szalay-Bobrovniczky Kristóf ugyanis azt mondta, hogy nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség.

Ezeknek a feltételeknek az elbocsátott Varga Csaba István tökéletesen megfelelt, ezért sem érti a történteket. A Partizán műsorában elmondta, hogy beszél angolul, jogi végzettséggel rendelkezik és elvégezte a két a humánerőforrás-menedzser szakot is.

„A 19 év alatt voltam szakaszparancsnok, századparancsnok-helyettes, személyügyi tiszt, ügyeletes tiszt, felderítőtiszt és végül egy tartalékos zászlóalj törzsfőnöke. Öt misszióban voltam. 2005 Koszovó, 2010 és 2013 Afganisztán, 2019 és 2022 Irak. A 2010-es missziómban a kis mentorcsoportom élén részt vettem egy többórás tűzharcban. Figyeltek? TŰZHARC! Mi van most a szomszédba? Háború. Milyen tapasztalat nincs a honvédség 98 százalékának? Segítek HARCI! Erre ki***nak egy olyan tisztet, akinek meg van” – írta a bejegyzésben.

(Kiemelt kép: archív – Varga István Csaba Facebook-oldal)

 

 

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.