Vesztesei lehetnek a drogmegelőzési iskolai programok a gyermekvédelminek nevezett homofób törvénynek

Az új törvény miatt nem egyértelmű jogi helyzet alakult ki.

2022. január 17., 13:30

Szerző:

A törvénybe ugyanis valamilyen okból nem csak a szexuális felvilágosításokat, hanem a drogprevenciós előadásokat és az internet veszélyeivel foglalkozó programokat is csak az adott iskola pedagógusai, és egy, a hivatalos nyilvántartásban szereplő személyek és szervezetek tarthatnak. Kásler viszont azóta sem jelölte ki, hogy ki vezesse a nyilvántartást, végrehajtói rendelet híján pedig a törvény nem ér semmit – írja a 444.

Egy korábbi rendelet értelmében viszont már létezik egy szakmai ajánlásrendszer a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK), és csak az általuk ajánlott szervezetek tarthatnak előadásokat hivatalosan, illetve a rendőrség. Ez a rendelet a homofób törvény óta sem lett érvénytelenítve, így pedig maguk a szervezetek sem tudják, hogy melyik törvényt vegyék figyelembe, hiszen az új törvény tiltja, hogy ők előadásokat tartsanak az iskolákban.

A 444 által megkérdezett szervezetek egyik része inkább kivár, hogy mi lesz, másik része viszont  az NNK-ra hivatkozva továbbra is tart előadásokat, a törvény írásos visszavonásáig. Ám sem az EMMI, sem az NNK nem nyilatkozik érdemben a szabályozásról, és a Kormányzati Tájékoztatási Központ is csak annyit közölt az RTL-lel, hogy a tavaszi népszavazással megvárják a jogalkotási folyamatot. Dombrádi Zita, a Füge Devianciaprevenciós Központ vezetője azt nyilatkozta, ők folytatják az iskolákban a programokat, de érezhetően megnövekedett a programok ellenőrzése az utóbbi időben, viszont csak technikai oldalról. A pályázati programokról 15 naponta jelentéseket kell adniuk, amit – főleg egy ilyen pandémiás helyzetben – életszerűtlennek tart.

Néhány napja viszont az NNK honlapjáról eltűntek az ajánlott programok, amit hivatalosan nem indokoltak meg, viszont nem hivatalos források a 444-nek azt mondták, hogy az EMMI utasította erre a Központot, hogy ne generálják tovább ezt a kettős helyzetet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András / 168.hu)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.