Azonnali zárlatot rendelt el a Nébih veszettség miatt ebben a vármegyében

Ismét veszett kutyát azonosítottak a Nébih munkatársai, és elrendelték az azonnali zárlatot.

2024. október 18., 12:03

Szerző:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szamosbecs nevű településen egy veszett kutyát azonosítottak a Nébih munkatársai. Ezért megtették a szükséges járványügyi intézkedéseket, többek között fokozott felügyeletet és ebzárlatot vezettek be. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi – olvasható a Nébih oldalán.

Veszettség miatt rendelt el zárlatot a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma ismét veszettséget azonosított egy kutyánál. A hatóság közlése szerint 2024. október 10-én igazolták a betegséget. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében találták, közel a román határhoz. A friss eset miatt több járványügyi intézkedést is elrendeltek.

„Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi”

– olvasható a Nébih honlapján.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az igazolt fertőzésről értesítette a a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

A veszettség 2022 szeptemberében jelent meg ismét Magyarországon. Azóta összesen 37 esetet azonosítottak, többségében rókák voltak érintettek a betegségben. A legtöbb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében figyelték meg, jellemzően olyan településeken, amelyek közel esnek a román vagy az ukrán határhoz. Az esetek miatt a vármegye elvesztette a veszettségtől mentes státuszát, azonban ez nincs hatással az ország többi vármegyéjére.

A megemelkedett esetszámok miatt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a rókák vakcinázása dupla csaléteksűrűséggel történik addig, amíg ezt az esetszámok indokolják. A Nébih kéri az állattartókat, hogy oltassák be a kutyákat és a macskákat veszettség ellen. A kutyák esetében ez kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott. Ha pedig valaki rendellenesen viselkedő állattal találkozik, jelentse azt a hatóságoknál.

Ilyen jelei vannak a veszettségnek

A veszettség a világon szinte mindenhol előfordul, bár Európában az elmúlt években visszaszorult. Ugyanakkor figyelni kell az állatokra, mivel szinte bármelyik emlős állít megkaphatja, emberre pedig harapással terjed.

A szakemberek az ajánlják az állattartóknak, hogy évente oltassák be az állataikat, ez vonatkozik azokra a macskákra is, akik kijárnak a házból. Valamint javasolt kerülni az ismeretlen állattal történő kapcsolatot.

A Nébih honlapjáról kiderült, hogy a veszettség lezajlása alapján megkülönböztetnek „csendes” és „dühöngő” veszettséget. A csendes általában kézhez szokott, lakásban tartott állatok esetében fordul elő. Ilyenkor a kutya vagy macska levert, kedvetlen, étvágytalan lehet, fájdalmassá válhat számára a nyelés, nyáladzik és nem képes inni sem. Emellett bénulásos tünetek jelentkezhetnek. A „dühöngő” lefolyás esetében az állat izgatottan, agresszívan viselkedik, rátámadhat emberre és állatra egyaránt. Lehetetlen dolgokat eszik, elkóborol, megjelenhet a réveteg tekintet, nyáladzás, majd görcsök és bénulásos tünetek alakulnak ki. Macskák esetében az utóbbi lefolyás a gyakoribb.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)