Veszélyben van a családorvosi rendszer, még mindig 300 praxis betöltetlen

2018. május 25., 11:21

Szerző:

Tavaly 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban nem hozott különösebb eredményt. Márpedig fordulat nélkül összeomlik a családorvosi rendszer – írja a 24.hu.

Az április 1-jei adatok szerint 308 praxis volt Magyarországon tartósan betöltetlen. A mélypont 2017 augusztusában volt, akkor 317 praxisnak nem volt állandó háziorvosa. Az adatok azt mutatják, hogy nem hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, nem sikerült érdemben csökkenteni a háziorvos nélkül működő települések számát.

Fotó: Pixabay

Ennek oka dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint az, hogy a háziorvosok kétharmada a nyugdíjkorhatár közelében van vagy nyugdíjasként látja el feladatait, utánpótlás pedig nincs. A szakorvosjelöltek számára az alacsony szakmai és anyagi presztízs miatt nem vonzó ez a pálya. A praxispályázatok egyszeri támogatása nem fedi el, hogy egy háziorvos fizetése töredéke egy klinikai szakorvosénak. Selmeczi Kamill szerint ezért pozitív diszkriminációra lenne szükség, mert csak a klinikai átlagkeresetnél nagyobb bér és egy megfelelő életpályamodell enyhíthetné a jelenlegi helyzetet. 

Az elnök, aki háziorvosként dolgozik, azt mondja, hogy az egyszeri, többmilliós támogatásból gyakran a letelepedés költségeit is fedezni kell. A legtöbb településen eladták vagy lebontották az orvosi szolgálati lakásokat, autót se az önkormányzat, se az állam nem vesz az orvosnak. Ha mindezt a pályázatból is fedeznie kell, akkor már nem is olyan nagy összeg a támogatásként elnyerhető 20 millió forint.

A praxispályázatok egyik részében a letelepedést támogatják. Ennek összege attól függ, hogy mióta nincsen orvos a településen, nettó összege 12 és 20 millió forint között van. A praxisjog megvásárlásának támogatására is lehet pályázni, az elnyerhető összeg 1,2 millió forint. A támogatásért cserébe az orvosoknak vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlásánál legalább 4 évig biztosítják az ellátást.