Csaknem 400 millió forintért kapnak Teqball pályákat a szakképzési centrumok

A sportot Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és a volt miniszterelnökjelölt Gattyán György „találta ki”.

2022. augusztus 11., 16:39

Szerző:

Versenyeztetés nélkül hirdette ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a közbeszerzési eljárás eredményét, aminek egyetlen nyertese a Teqball Kft., a luxemburgi Teqball Holding S.á.r.l. magyarországi leányvállalata. „A versenyeztetés mellőzésének indoka az, hogy a kért áru minden elemére kiterjedő kizárólagos jogokkal csak a Teqball Kft. rendelkezik” – írja a Napi.hu.

A cég 750 darab Teqball pályát szállíthat a magyar szakképzési centrumok részére, nettó 393 millió forint értékben. A Teqballt Gattyán György Borsányi Gáborral és Huszár Viktor Dénessel együtt fejlesztette ki, és a magyarországi céget is hárman alapították, 2013-ban. Gattyán György korábban úgy nyilatkozott, hogy az általa birtokolt cégek közül a Teqballt tartja a legértékesebbnek – megelőzve ezzel a LiveJasmine erotikus webkamerás videószolgáltatást is. A Teqball luxemburgi anyavállalatának (Teqball Holding S.á.r.l.) azonban a hivatalos adatbázis szerint nem tulajdonosa. Csak a cég éves beszámolójából derül ki, hogy egy ír cégcsoportján keresztül 19,4 %-os részvényes – olvasható a Napi.hu-n.

Gattyán György csak 2019-ig 25,6 millió forintot pumpált bele a Teqball Kft-be az érdekeltségein keresztül, majd az év végén még 1,6 milliárd forintot. 2021 végéig itthon további jelentős befektetések történtek, bár a cég luxemburgi anyavállalata és a külföldi leányvállalatok 2019-ben még 8,5 milliárd forintos veszteséget termeltek, és a számok 2020-ra sem javultak. A G7 összefoglalója szerint ez azért is érdekes, mert a magyar állam külön figyelmet fordított arra, hogy a sportot külföldön és itthon is népszerűsítse. 

„A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) két pályázatán 2017-ben és 2019-ben összesen 493 millió forintot nyertek el, többek között „multifunkciós többcélú sporteszköz kísérleti kutatás fejlesztése” címen. Emellett a munkahelyek megtartására is kaptak állami támogatást: a biatorbágyi logisztikai központ 600 milliósra taksált fejlesztésére 282 milliós kormányzati támogatást kaptak 2021-ben. A magyar leánycég három uniós támogatást is elnyert 2017 és 2020 között 295 millió forint értékben”

– olvasható G7 portál elemzésében. 

Gattyán György 2022-ben indult a miniszterelnöki választáson a Megoldás Mozgalom jelöltjeként. Bár nem választották meg, a magyar állammal való szoros együttműködése jól dokumentálható.

(Kiemelt kép forrása: Gattyán György Hivatalos Facebook-oldala.)

2022. szeptember 29., 14:05

Péntek 16 órától hétfő 04:30-ig a Nemzeti Vágta átveszi a terepet a Hősök tere körül. Péntektől máshogy fognak járni a buszok is a hétvégén, az 1-es metró viszont sűrűbben közlekedhet a rendezvényre látogatók miatt.

2022. szeptember 29., 13:32

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.