Nem vicc: vérhast kockáztat, aki megfürdik a Dunában

Vérhas vagy más életveszélyes betegséget okozó baktériumok is lehetnek a kiáradt Duna vizében – erről Késmárki András sürgősségi szakorvos beszélt az RTL Híradónak.

2024. szeptember 22., 11:16

Szerző:

Akár vérhassal is járhat egy kis úszkálás a Dunában. A szakember olyan, a közösségi médiában terjedő videók kapcsán beszélt az áradó Duna veszélyeiről, amiken az látható, hogy többen belesétálnak a kiáradt folyó vízébe, sőt, olykor akár meg is mártóznak benne. Az orvos az RTL-nek arról is beszélt, hogy ezek az esetek azzal érnek fel, mintha valaki szennyvízben fürdene – írja a csatorna alapján a 24.hu

Szakemberek szerint az áradás olyan komoly szennyezéssel jár (többek között a bomló állattetemekből kikerülő baktériumok miatt), hogy az apadás után a rakpartok fertőtlenítése is szükséges lehet.

Árvíz: elhagyta a tetőzés Budapestet

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Mukics Dániel közölte: több mint hétszázötven kilométeren van árvízi védekezés Magyarországon. Ebben a hétszázötven kilométerben van állami és önkormányzati védvonal, a katasztrófavédelem elsősorban az utóbbin segíti az önkormányzatok védekezési munkáját – tette hozzá az OVF szóvivője.

Kiemelte, az ideiglenes védművek mindenhol százszázalékos állapotúak. Szombaton még Tolna vármegyében, Bátán volt homokzsákolási munka, de 18 órára ott is százszázalékos a készültség, felkészülten várja minden település az árvizet - hangsúlyozta.

Előfordulhatnak olyan jelenségek, amelyek miatt be kell avatkozni, például előfordult, hogy megcsúszott a töltés, de bíznak abban, hogy nem lesz sok hasonló eset - tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet a katasztrófaturizmus elkerülésére. Amennyiben a figyelőszolgálatnak azzal kell foglalkoznia, hogy felhívja az emberek figyelmét, ne menjenek fel a gátra, a töltésre, akkor az alapfeladatát nem tudja elvégezni, a gátak állapotát nem tudja nézni, holott ilyenkor az a legfontosabb - emelte ki.

Példaként említette, hogy Budapesten is vannak, akik fürdenek a vízben, létrát visznek be, kenuznak, kajakoznak. Elmondta, hogy pénteken Tahitótfalun két fotós csónakkal beborult a vízbe, az egyik ki tudott úszni, a másik egy fába kapaszkodott, a Pest vármegyei kutató mentőszolgálat munkatársainak kellett kimenteniük.

További részletek itt.

(Fotó: rtl.hu.)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.