Sör, virsli, ajándék: közeleg a Retro véradás napja

A magyar egészségügyi intézmények teljes ellátásához éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradás lenne szükséges. A Retro véradás ennek elérésében próbál segíteni.

2024. szeptember 4., 13:31

Szerző:

Az Országos Vérellátó Szolgálat idén szeptemberben immár 16. alkalommal rendezi meg a hagyományos Retro véradását az ország 29 helyszínén. A véradókat sörrel, virslivel és meglepetés ajándékokkal várják, így köszönve meg önzetlenségüket – írja a Webbeteg. Hozzáteszik: az esemény a legtöbb városban szeptember 7-én lesz megtartva, ám a Budapest Retro Élményközpontban szeptember 5-én, 14 és 19 óra között várják az önkéntes véradókat. 

Ezért fontos a véradás

A véradás nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításához, az életmentéshez. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, arra csak az önkéntes véradás nyújt megoldást. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, illetve számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága. 

Ezek a véradás feltételei

A véradáshoz bizonyos feltételeknek minden adományozónak meg kell felelnie. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy a véradásra jelentkező személy jó egészségi állapotban legyen. Azaz 

  • jól kell éreznie magát;
  • nem szabad tüsszögnie, köhögnie;
  • nem lehet hőemelkedése;
  • gond nélkül el kell látnia a mindennapi tevékenységeit;
  • elegendő folyadékot kell innia (javasolt a véradás előtti két órán belül legalább fél-egy liter folyadékot meginni);
  • fontos, hogy megfelelően táplálkozzon;
  • nem lehet hasmenése;
  • kipihentnek kell éreznie magát, nem lehet másnapos;
  • nem szedhet antibiotikumokat. 

Ezen felül a véradás csak akkor lehetséges, ha az adományozó betöltötte a 18. életévét, és ha az előző véradás óta legalább 56 nap már eltelt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)