Hivatalos: nem szennyező a Velencei-tó vize

Újra lehet csobbanni, a döntés négy strandot érint.

2021. július 27., 07:11

Szerző:

Ismét kinyithatnak a múlt hét pénteken bezárt Velencei-tavi strandok, ahol a vízminőség jelentős romlása miatt kellett lehúznia ideiglenesen a rolót az üzemeltetőknek. A  Fejér Megyei Kormányhivatal hétfőn közölte az örömhírt a strandra vágyóknak: két mintavétel is kimutatta, hogy a határérték alatti a szennyeződés mértéke a Velencei-tóban, így ismét fürdésre alkalmas a tó vize. 

A kormányhivatal azt írta közleményében, hogy az elvégzett vízminta vizsgálatok alapján újra fürdésre alkalmas a Velencei-tó vize, erről a jó hírről a strandok üzemeltetőit is soron kívül értesítették, így az érintett strandok újra kinyithatnak a tónál. A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vízébe.

Korábban írtunk róla, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal azután döntött úgy, meghúzza a vészcsengőt és felfüggeszti négy strand működési engedélyét, hogy a korábbi minták a szennyezőanyag-határértékek túllépését mutatták. A kormányhivatal múlt heti és mostani közleményében sem írta meg, hogy mi okozhatta a csobbanni vágyókra is veszélyes szennyeződést. 

Hétfői közleményükben hangsúlyozták: a Fejér Megyei Kormányhivatal továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a Velencei-tó
vízminőségének alakulását, valamint a korábbi szennyeződés eredetét feltáró vizsgálatok továbbra is folytatódnak. Az újranyitás négy strandot érint: 

  • Drótszamár Park és Kemping Strand,
  • a Velence Resort & Spa,
  • az Agárd Napsugár Strand
  • és a Gárdony Tini Strand.

(Kiemelt kép: Fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Fotó: Földi Imre / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.