Olyan szennyezett a Velencei-tó, hogy strandokat kellett bezárni

Kedvelt gárdonyi és velencei strandokat is érint az intézkedés, amelyről egyelőre nem tudni, meddig tart.

2021. július 23., 17:27

Szerző:

Felfüggesztette a Velencei-tó déli partján négy strand működését a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt. Egyelőre nem fogadhat fürdőzőket a

  • Drótszamár Park és Kemping Strand,
  • a Velence Resort & Spa,
  • az Agárd Napsugár Strand
  • és a Gárdony Tini Strand.

A kormányhivatal azt közölte hivatalos honlapján pénteken, hogy a tó vizének minőségét a strandolók egészségének védelme érdekében folyamatosan vizsgálja a népegészségügyi főosztály. A négy fürdőhely esetében a legutóbbi minták a szennyezőanyag-határértékek túllépését mutatták. Emiatt a hatóság csütörtökön felfüggesztette az üzemeltetők működési engedélyét.

Arról, hogy milyen szennyezőanyagról van szó, nem ír a hivatal. A kormányhivatal a társszervek bevonásával soron kívül vizsgálja az okokat, különösen azt, hogy a hétvégi esőzések következtében az esetlegesen túlterhelődött csatornarendszerből juthatott-e a tóba szennyeződés. Közölték, a strandok akkor nyithatnak ki újra, ha két egymást követő minta negatív lesz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Földi Imre) 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.