Már 30 fokos a Velencei-tó

Az elmúlt napok extrém magas hőmérsékletei már a tavainkon is érződnek, a Velencei-tó mellett a Balaton is egyre melegebb. 

2024. július 11., 14:08

Szerző:

Agárdnál már a 30 fokot közelíti a Velencei-tó hőmérséklete, miután szerda reggel 29,6 Celsius-fokos vízhőfokot mért az Országos Vízjelző Szolgálat – adta hírül az Időkép.  

A vízjelző szolgálat szerda reggeli adatai szerint a Balaton 25-27 fokos: Siófokon még kellemesen hűsítő a víz, ott 24,7 fokot mértek, 25,1 fokkal viszonylag friss még Balatonkenesén és 25,4 fokkal Balatonfenyvesen, Tihanyban viszont már 26,6, Gyenesdiáson pedig 27,1 fokos a Balaton. 

A melegedés a többi hazai tavat sem kerüli el: a Fertő-tó Fertőrákosnál 26,8, a Lupa-tavak 24, a Szelidi-tó és a Tisza-tó pedig 26 fokos. Mivel a következő napokban marad a forróság, így álló- és folyóvizeink hőmérséklete tovább emelkedhet.

A Velencei-tó vízszintje is csökken

A száraz, forró napok következtében nagy tavaink vízszintje is csökkenni kezdett. Június 30-án még 140 centit mutatott az agárdi vízmérce, addig mostanra már csak 135-öt. A Balaton átlagos vízállása az elmúlt nyolc napban öt centiméternyit csökkent, július 10-én, szerda reggel 117 centiméter volt a vizugy.hu adatai szerint. 

Az elmúlt években rekordalacsony vízállásával keltett riadalmat a Velencei-tó, az aszályos időszakban, 2022-ben 53 centis negatív rekord született, miközben sokan már a tó kiszáradásától tartottak. A tavalyi nyáron azonban megmenekült az ország az aszálytól, és most is messze van a 2022-es szinttől. Kérdés, a mostani hőhullám mennyire apasztja le a vízszintet. 

Frissülés továbbra sem várható

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)