Véget ért a maratoni, több mint 22 órás vita a szociális törvényről

Kora reggel még javában tartott a szocális törvény parlamenti vitája és az ellenzék ostrukciója. 

2022. október 27., 09:40

Szerző:

Csütörtök hajnalban még javában tartott a szerda reggel 9 órakor kezdődő parlamenti vita a szociális törvényről. A Szabó Tímea (Párbeszéd) által „lex megdöglesznek” nevezett törvénymódosító javaslat miatt az ellenzék obstrukcióval, vagyis szinte vég nélküli beszédekkel tiltakozott. Ennek részeként az ellenzéki képviselők folyamatosan egymásnak adták a szót: álláspontjuk szerint a kormány a válság közepén gyakorlatilag kivonul a szociális területről.

Az állam köszöni szépen, neki itt nincs dolga

A salátatörvénybe rejtett javaslat értelmében az egyén elsősorban magáért felel, ha erre önhibáján kívül nem képes, akkor először a hozzátartozó, majd az önkormányzat, végül az állam feladata a segítség. Vagyis az indítvány értelmében az államnak csak akkor van feladata, ha a hozzátartozók, karitatív szervezetek és az önkormányzatok nem tudnak segíteni.

Az MTI összefoglalója szerint az éjszakába nyúló ülésen Jámbor András (Párbeszéd) az adórendszerről szóló és a családok jövedelmi viszonyait, helyzetét taglaló tanulmányt idézett felszólalásában. Szerinte a kormány olyan társadalmat épít, amelyben a „lent lévőknek” nem adják meg az esélyt. Szorgalmazta, hogy adjon a kormány magyarázatot a szociális törvény módosítására, illetve vonja vissza azt.

Bakos Bernadett (LMP) előremutatónak nevezte a vitát, majd azt mondta, általános tapasztalat, ha a kormány infrastruktúrát fejleszt, annak nem az emberek, hanem a nagytőke kiszolgálása a célja. Sürgette az ötezer forintos klímabérlet bevezetését, ami egyaránt lenne szociális és zöld intézkedés. Érthetetlen, a kormány miért nem támogatja – mondta.

Ungár Péter (LMP) szerint a régió többi országában jobb a helyzet az „aktanyilvánosságot” tekintve, mint nálunk. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem jeleskedik, hogy ez nálunk is megtörténjen – jegyezte meg.

A segélyezési rendszer átalakításáról azt mondta, a nagyszülői gyed jó intézmény, de a gyodnál elgondolkodtak-e azon, hogy szintén flexibilis módon alkalmazzák. Továbbra sincs válasz arra, hogy ha nincs konkrét következmény, nem változik semmi, akkor miért módosítanak a gondoskodáspolitikán. Előfordulhat, hogy csökken majd a jogosultság mértéke? – kérdezte.

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arról beszélt: a háborús gazdasági helyzet és az unió hibás szankciói miatt jelentős energiaköltség-növekedéssel kell számolniuk a kis- és középvállalkozásoknak. Ezért fogadták el az új támogatási programot, amelyre 250 milliárdot különítettek el. Kitért arra is: a törvény alapvető célja, hogy az igazi verseny az egyéni és a közösségi közlekedés között legyen. Jó menetrenddel, korszerű és kényelmes járművekkel, jó bérletrendszerrel szeretnék a közösségi közlekedést elősegíteni - jelezte.

Tordai Bence (Párbeszéd) a korábban megkezdett, hajléktalanokról szóló tanulmány felolvasását fejezte be. Szerinte az állam szociális biztonság megteremtésére vonatkozó kötelezettségét lényegében minimálisra csökkentik, az állam lemond a szociálisan veszélyeztetett polgárairól.

Jámbor András (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a rezsinövelés egymillió háztartást veszélyeztet. A tanárokért rendezett reggeli budapesti demonstrációra invitálta a kormánypáriakat, hogy ott mondhassák el: miért nincs pedagógus-béremelés.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára az elhangzottakra reagálva zárszavában azt felelte: a javaslat része a gyermekvédelmi törvény módosítása is, amely a gyermekek szociális biztonsága érdekében a tartásdíj állam általi megelőlegezését tartalmazza, valamint az a passzus, amely az emberkereskedelem áldozatává vált gyermeket segíti.

Az ülésen elnöklő Oláh Lajos (DK) az általános vitát nem sokkal reggel hét óra után lezárta, majd kilenc óráig szünetet rendelt el. Akkor a szerdai, még nem tárgyalt napirendi pontokkal, elsőként az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításának vitájával folytatják a munkát a képviselők.

(Budapest, 2022. október 27. A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 27-én. MTI/Kovács Attila)

 

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.