Vége a nagy csíki sörháborúnak

Megállapodott a Heineken és az Igazi Csíki Sör nevű italt gyártó cég: a csíkszentsimoni sörgyár használhatja a Csíki sör nevet.

2017. március 27., 13:41

Facebook-oldalán tette közzé magyarul és angolul a meggyezés hírét hírt a székelyföldi sörgyár.

„A Csíki Sör Manufaktúra (Lixid Project SRL) és a Heineken România bejelenti, hogy konstruktív tárgyalások után mindkét fél érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vita barátságos úton rendeződjék.

A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. A megegyezés része, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek.

A mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe és ezután több időt és energiát tud arra szánni, hogy építse kapcsolatait a közösséggel, partnereivel, fogyasztóival, és így most már csak arra kell összpontosítani, amihez a legjobban értünk: a sör készítéséhez.

Meg szeretnénk köszönni minden támogatónknak, fogyasztóinknak, a helyi közösségünknek és nem utolsó sorban Magyarország Kormányának az önzetlen segítséget. Nélkületek nem sikerült volna! Köszönjük!

És köszönjük Hódmezővásárhely!"


Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra vezetője a Maszol.ro portálnak elmondta, a megegyezés részeként elhagyják az Igazi Csíki Sör nevéből az igazi jelzőt, és Csíki Sörként fogalmazzák a terméküket. „Úgy gondolom, hogy ez zavarhatta őket, mert arra engedett következtetni, hogy az ő sörük nem igazi, ha a mienk az" – magyarázta a vállalkozó. Lénárd András azt is elmondta, hogy a két cég közötti részletes megállapodást az elkövetkező 30 napban dolgozzák ki.

Ezzel a névhasználati háború véget ért, úgy tűnik, eredményes volt a kormány nyomásgyakorlása. Most már csak az a kérdés, hogy mi lesz a lex Heinekennel, azzal a törvényjavaslattal, ami a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát büntetné. A két javaslattevő, Semjén Zsolt és Lázár János ugyanis több fideszes politikussal együtt többször elmondták, hogy mennyire sérti a magyar embereket a holland sörön lévő csillag (persze azt sem titkolták soha, hogy a javaslat fő célja a Heinekien megregulázása).

 Az erdélyi sörháború egyébként 2014-ben kezdődött. Előzménye, hogy a Heineken 2003-ban megvásárolta a többek között a Ciuc Premium nevű sört gyártó csíkszeredai sörgyárat. Az erdélyi magyarok ezt a sört csíki sör néven emlegették, mivel Ciuc Csík román neve. Amikor 2014-ben megjelent a piacon az Igazi Csíki Sör, a Heineken romániai leányvállalata pert indított, mert úgy gondolták, hogy össze lehet keverni a Ciuc Premiummal.Egy román bíróság és az EU Szellemi Tulajdon Hivatala kétszer is elutasította Heineken védjegyoltalmi keresetét, január végén a román táblabíróság mégis kimondta: a két sör összetéveszthető, mert nagyon hasonló a nevük és a címkéjük is. Ekkor szállt be a vitába a kormány és kezdett el törvényjavaslattal is nyomást gyakorolni a Heinekenre.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.