Védettségi igazolvány nélkül lehet menni Horvátországba, de van egy kis bökkenő

Ha visszajönne, jobb, ha magánál tartja a dokumentumot.

2021. június 18., 20:09

Szerző:

Korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba mindazok, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti zöld jelzésű országok állampolgárai, olvasható a horvát kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó hivatalos honlapján (koronavirus.hr), így a Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Csütörtöktől mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint zöld besorolású országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában – a járvány előtti időszakhoz hasonlóan – oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt. Ilyen biztonságos besorolású országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is, írja az MTI.

A horvát belügyminisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kisebb határátkelőhelyeken, a hétvégén még lehetnek fennakadások. A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

(Kiemelt kép: Az utasok dokumentumait ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomáson 2021. június 2-án. MTI/EPA/Antonio Bat)