Szigorítanak a KRESZ szabályain

Még úgy is szigorítanak a KRESZ-szabályokon, hogy a statisztikai adatok szerint idén csökkent a vasúti átjárókban történt halállal végződő balesetek száma.

2023. július 17., 17:45

Szerző:

Szeptemberétől aki szabálytalanul halad át egy vasúti átjárón vagy jelentősen túllépi a megengedett legnagyobb sebességet akár 390 ezer forintos közigazgatási bírsággal is sújthatják - hívja fel a figyelmet a MÁV Zrt.

Az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúthasználó figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Az idei baleseti statisztikai adatok egyébként azt mutatják, hogy tavalyhoz képest körültekintőbbek és szabálykövetők az autósok a vasúti átjárók közelében. 2023-ban vasúti átjáróban eddig 31 baleset volt, egy ember meghalt és 2-en súlyos megsérültek.

Tavaly ugyanebben az időszakban 54 vasúti átjárós baleset történt, ebből kilenc volt halálos, 19 áldozattal, és 6 végződött súlyos sérüléssel.

A MÁV szerint egyetlen baleset is sok, az esetszámok idei csökkenése a 2022-ben elindított vasútbiztonsági kampány sikerét igazolja.

(Kiemelt kép: vasúti jármű közlekedését és áthaladását felváltva villogó piros fénnyel jelző fénysorompónál várakozó járművek a Mogyoródi út-Szuglói körvasút sor vasúti átjárójában. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)