Vasárnap hajnalban lehetnek mínuszok, de nappal marad a tavaszias idő

Az Országos Meteorológiai szolgálat jelentése szerint a hét utolsó napján még marad a tavaszias meleg, bár szombat este még borult, párás, ködös időben lehet részünk.

2023. január 7., 16:17

Szerző:

Estétől a köd, illetve a rétegfelhőzet terjeszkedik, és hajnalra már az ország nagy részén borult, párás, ködös időben lesz részünk. Vasárnap a látási viszonyok javulnak, a rétegfelhőzet pedig dél, délnyugat felől egyre nagyobb területen feloszlik, így többfelé kisüt a nap. Naplementéig Budapest környékén és az Északi-középhegységben maradhat végig borult, párás az idő, és ott szitálás, esetleg gyenge eső is előfordulhat.

Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap azonban a déli, délnyugati szél szinte országszerte megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, a tartósabban derült részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 7 és 12 fok között várható, de a tartósan borult helyeken ennél kissé hűvösebb, míg a szelesebb délnyugaton néhány fokkal melegebb lehet.

Európa északnyugati fele felett továbbra is ciklonok és frontjaik vonulnak kelet felé, így itt az átlagosnál általában enyhébb az idő, és többfelé fordul elő csapadék is. Eközben egy-egy anticiklon alakítja a mediterrán térség, valamint a Kelet-európai-síkság időjárását is. Amíg azonban a déli tengerek mentén 14 és 19 fok között alakulnak a maximumok, addig keleten nagy területen napközben sem emelkedik -20 fok fölé a hőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence előbb a déli anticiklon peremén helyezkedik el, majd fokozatosan a nyugati ciklon előoldalára kerülünk.

(Kiemelt képünk: A drónnal készített felvételen köd a Karancs csúcsa alatt Salgótarján közelében 2023. január 3-án. Fotó: MTI/Komka Péter)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.