Mókás a vármegyézés és főispánozás, de a magyarok többsége nem támogatja a javaslatot

A Pulzus kutató felmérése szerint a lakosság csaknem 70 százaléka nem támogatja, hogy a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig főispánra nevezzék át.

2022. június 23., 19:01

Szerző:

Az ATV megbízásából készített felmérés szerint a magyar lakosság 69 százaléka nem nevezné át – vagy vissza – a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig főispánokra.

A válaszadók 22 százaléka viszont visszahozná a régi megnevezéseket, ugyanis ez a történelmi hagyományunk. Továbbá kiderült, hogy a nők valamivel nagyobb arányban ellenzik az átnevezést, mint a férfiak: előbbiek 74 százaléka szerint nincs szükség átnevezésre, míg utóbbiaknak 64 százaléka gondolja így.

Életkor szerinti felosztásban a középkorú és idősebb korosztályhoz tartozók tartják feleslegesnek az intézkedést. A 39 évesnél idősebbek összességében 71 százalékban szavaztak nemmel.

Lakóhely szerint pedig a megyeszékhelyen, városban és községben élők egyaránt 68 százalékban ellenzik az új neveket, míg a fővárosiak kicsivel többen, 75 százalékban tartanák meg a mostani elnevezéseket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu / Merész Márton)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.