Majdnem a duplájába kerül a becsült árhoz képest, hogy a Pénzügyminisztérium a Várba költözik

2019. október 25., 08:07

Szerző:

Bár pontos elszámolást mind a mai napig nem tett közzé Rogán Antal kabinetminiszter és a Miniszterelnökség arról, hogy mennyibe került a miniszterelnök és szűkebb kabinetje költözése a Karmelita-kolostorba, de a költségek elérhették a 30 milliárd forintot. Ennél is többe kerülhet a Pénzügyminisztérium (PM) Budai Várba telepítése – írja a Népszava.

A PM költözése eddig 21,8 milliárdjába került az adófizetőknek, az idei és a jövő évi költségvetésből pedig még 26,2 milliárd forintot szán rá a kormányzat.

Így a számla jelenlegi állás szerint 47,5 milliárd forint lesz. Annak ellenére, hogy a projekt összköltségét 26 milliárdra becsülték 2016-ban.

Már két éve folyik a Szentháromság téren a volt királyi pénzügyminisztérium épületének renoválása, illetve visszaépítése az 1944-es állapotokra. A tárca létszáma 1715 főre rúg, de a régi-új épület mindössze 800–1000 főt lesz képes befogadni.

Az elmúlt napokban két közbeszerzési pályázatot is eredményes volt, a nyertesek az eddigi kivitelezők. Így kapott újabb 2,8 milliárd forintos megrendelést a Paár Attila tulajdonában lévő West Bau Hungária Kft. és a vele együtt pályázó Garage Kft. a bontási munkálatokra. A bontás után építeni is kell, erre 2,1 milliárdot fizet ki a PM projektcége. Ezért a pénzért kell a Tanácsterem és előtere, az Audienciás terem, valamint a Miniszteri Váróterem műemléki rekonstrukcióját elvégezni.

A kormány tervei szerint a Belügyminisztérium is a Várba költözik.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.