Varga Juditot is meg akarják hallgatni a Pegasus-botrány miatt

Varga Judit mellett Péterfalvi Attilával is találkozni akar a Pegasus-botrányt vizsgáló európai különbizottság. 

2023. január 21., 07:43

Szerző:

A tervek szerint Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökével is találkozni fog a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság (PEGA) február 20-21-én Magyarországra érkező küldöttsége – értesült a Népszava.

A delegáció civil szervezetekkel, illetve a kémprogrammal célba vett személyekkel is megbeszélést kíván folytatni. A vizsgálóbizottság tagjai a lehallgatási botrányban érintett uniós tagállamok közül már jártak Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, emellett felkeresték a Pegasust gyártó NSO cég székhelyét is.

2021. júliusában robbant a hír miszerint 300 magyar – köztük politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók – telefonját törték fel a Pegasus elnevezésű kémszoftverrel, a gyanú szerint törvénytelenül. A botrány kirobbanását követően a NAIH vizsgálatot indított, de nem tártak fel illegális tevékenységet. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az üggyel kapcsolatban elhangzott információkat 30 évre titkosították. 

 

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

2023. január 31., 15:13

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében