Varga Judit megszorításokról beszélt, de az Igazságügyi Minisztérium szerint nem úgy értette

Az Igazságügyi Minisztérium reagált Varga Judit azon kijelentésére, miszerint „nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben”. Levelük szerint a miniszter nem úgy értette a kijelentését, amit a jegyzőkönyv szövege is alátámaszt.

2022. július 6., 19:17

Szerző:

Nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben – mondta Varga Judit az Országos Bírói Tanács ülésén, amiről először a Magyar Narancs számolt be. Miután a hír a sajtót körbejárta az Igazságügyi Minisztérium levelet küldött a portálnak, hogy megmagyarázza Varga kijelentését.

„Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja.  A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni” – írták.

A 444 viszont megnézte a jegyzőkönyvet, amiből kiderült, hogy Varga nem a minisztériumok spórolásáról, nem is az emberek megvédéséről beszélt, hanem arról, hogy a szűkös költségvetési mozgástér miatt nem tudnak fizetésemelést adni az igazságügyi alkalmazottaknak.

Varga Judit igazságügyi miniszter részt vett az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén, ahol Varga azt mondta, hogy „a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál.”

Ez azért kiemelkedő dolog, mert a megszorítás szót eddig csak a Gyurcsánykorszakra használta a Fidesz, Orbán Viktor június 27-én a parlamentben ki is jelentette, hogy „nincs megszorítás és nem is lesz”. Varga Mihály pénzügyminiszter is többször kimondta, hogy nincsenek megszorítások a költségbetésben – az igazságügyi miniszter kijelentése viszont ezzel megy szembe.

Az igazságügyi miniszter egyébként azután használta a megszorítás szót az OBT-jegyzőkönyv szerint, hogy elismerte, nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de forrás nem igazán van rá.

(Kiemelt kép: Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke beszédet mond a Föld napja alkalmából tartott Egy nap a holnapért, a klímáért! című rendezvényen a Miskolci Egyetemen 2022. április 22-én. fotó: MTI/Vajda János)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.