Varga Judit évfolyamtársa lett Schadl utódja, egy év tapasztalattal

Alig van tapasztalata, mégis megválasztották Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének Lupkovics Beátát, aki Varga Judit igazságügyi miniszterrel együtt végzett a Miskolci Egyetem jogi karán. A Schadl György kényszerű távozása miatt megtartott tisztújításon azonban más furcsaságok is történtek. 

2023. május 25., 16:32

Szerző:

Megválasztotta új elnökségét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, teljes megújulásról azonban nem lehet beszélni: a korábbi tagok közül ketten maradtak a helyükön, ráadásul a hivatalvezető sem mondott le, miközben a nyomozati iratok alapján a Schadl-ügy egyik vádlottja volt az élettársa – írja az RTL

A kar új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.

Az RTL azt írja, hogy több végrehajtót is vonzó ajánlattal kerestek meg az elmúlt hetekben. Azt állították nekik: ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) csütörtöki elnökségi választásán a megfelelő személyekre voksolnak, akkor a következő időszakban elkerülik őket a soron kívüli fegyelmi vizsgálatok, sőt a már folyamatban lévőket is megszüntethetik ellenük.  

A mintegy 200 végrehajtót – akik egy-egy szavazattal rendelkeztek a közgyűlésen – az elmúlt hetekben személyes beszélgetésekre hívták, és ott próbálták győzködni őket a megfelelő jelöltekről. Azt nem tudni, hogy az invitálók honnan vették a felhatalmazásukat, és hogy valóban rendelkeztek-e ilyen befolyással. Ezeken a beszélgetéseken rendre ugyanazok a nevek kerültek elő, mint amiket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is nyilvánosságra hozott az egyik Facebook-posztjában. Az általa ismertetett levélben arra kérték a címzetteket, hogy az öt megnevezettre voksoljanak majd: Lupkovics Beáta, Kovássy Szabolcs, Papp Gábor, Ódor Gergely István, Kósa Zoárd. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mai közgyűlésén az RTL információ szerint végül pont ezeket az embereket választották meg.

Lupkovics Beáta esetében már a jelölés is meglepetést okozott, a Miskolci Járásbíróság mellett dolgozó végrehajtót ugyanis csak 2022-ben nevezték ki, azaz önálló végrehajtóként meglehetősen kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. 

(Kiemelt képünk forrása: M