Akár idén nyáron elindulhat a várak, kastélyok, kúriák állami elajándékozása

Lista sincs, bármelyik szabadon vihető, a milliárdokért felújítottak is, és csak egy kérelem kell hozzá, amelyet Lázár János bírál el – írja a Népszava.

2023. június 8., 11:17

Szerző:

 

Még tavaly is csaknem négymilliárd forint értékű uniós forrást költöttek el azoknak a kastélyoknak, váraknak és kúriáknak a felújítására, amelyeket egy napokban benyújtott törvénytervezet szerint ingyen osztogatna szét Lázár János építési miniszter. A még csak nem is piacra dobni, hanem elajándékozni tervezett ingatlanok és műtárgyak könyvi nettó értéke – a vagyon kezelésével megbízott Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. tavalyi beszámolója szerint – alig 16,5 milliárd forint – járt utána a Népszava.

A törvénytervezetet június 2-ig lehetett véleményezni, és a héten már be is nyújtották a parlamentnek. Ha az Országgyűlés elfogadja, 15 napon belül hatályba lép. Így a nagy állami kastélyosztás már a nyáron elkezdődhet.

A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényben már az elején leszögezik, hogy az állam elismeri a magánszereplők társadalmi értékteremtő szerepét és védeni kívánja „közérdekű erőfeszítéseiket” a szükséges jogszabályi környezettel.

A saját kastélyra, várra, történelmi parkra vágyó magánszemélynek vagy cégnek csupán egy kérelmet kell benyújtania Lázár János építési miniszternek, aki eldönti, hogy az abban foglaltak megfelelnek-e „a törvényben meghatározott céloknak és alapelveknek”. A feltételek között szerepel az állagromlás megakadályozása, illetve az épület látogathatóságának biztosítása. Csakhogy ez csak azokra a kastélyokra érvényes, amelyekben a vagyonátadáskor múzeum, könyvtár, közgyűjtemény működött. A többi örökre magánbirtokká változhat.

Az ingatlanokban található bútorok, festmények, ingóságok szintén ingyen kerülnek a jelentkező birtokába. Az uniós forrásból felújított műemlékek esetén a támogatás felhasználásakor vállalt kötelezettségeket azonban teljesíteni kell. Mindez igaz azokra azokra az ingatlanokra is, amelyeket nem örökbe, csupán 99 évre szóló vagyonkezelésbe vesznek át a vállalkozó szellemű tehetősök.

(Kiemelt képünk: Nádasdladány, 2023. március 30. A Nádasdy-kastély a 19. század második felében, Tudor-stílusban emelt épület, mely elkészültétől fogva egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyeként szolgált és 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították. A második világháború és a Nádasdy család elmenekülése után az épületet kifosztották. A kastély 1982-ben került a Honvédelmi Minisztérium birtokába, majd üresen állt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül újították fel 2021-ben.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)