Csepreghy szerint azért kell 12 felújított kastélyt magánkézre adni, mert azokat működtetni is kell

Gurmai Zita és Tóth Bertalan szocialaista képviselők Csepreghy Nándor építési és közlekedési minisztert  kérdezték arról, hogy miért akar tizenkét közpénzből felújított állami kastélyt magánkézbe adni, ráadásul ingyen. Csepreghy szerint álságos a kérdésfetevése is. 

2023. április 12., 14:20

Szerző:

Lázár János tárcája az elmúlt években közpénzből egy tucat kastélyt újított fel és most ezeket közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adná át ingyen.

Nemcsak vagyonkezelést, hanem ingyenes tulajdonjogot is lehetne szerezni a tervezet szerint, sőt még a múzeumokból kölcsönzött vagy műtárgypiacon megvett berendezés is a privatizált házakban maradna. A példátlan üzletet bonyolító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. két kastélyt, az edelényit és a pécelit már idén tavasszal bezárja, 168 munkavállalót pedig már elbocsátottak, ennek a Válasz Online járt utána. 

Dr. Gurmai Zita és Tóth Bertalan szocialista képviselők eredetileg Lázár Jánosnak tettek fel  kérdéseket a kastélyokkal kapcsolatban, de Csepreghy adott választ nekik. Mégpedig azt, hogy álságos a képviselők kérdés fetevése is, hiszen Csepreghy szerint a kommunista párt és annak helyi és országos vezetői lopták el a kastélyokat az eredeti tulajdonosaiktól. Véleménye szerint, a rendszerváltást követően „az MSZP vezette kormányzatok talán lelkiismereti okokból, talán csak nemtörődömségből fikarcnyi figyelmet sem fordítottak az épített örökség gondozására”.

„Tehát ezen kastélyok méltatlan helyzete többszörösen is felróható Önöknek” fogalmazott válaszában a fideszes képviselő, majd hozzátette, hogy nem elég egy kastélyt felújítani, azt a köz megelégedésére működtetni is szükséges. 

(Kiemeltkép: A Nádasdy-kastély a 19. század második felében, Tudor-stílusban emelt épület, mely elkészültétől fogva egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyeként szolgált és 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították. Az eredeti, a területen lévő barokk stílusú kúriát 1873-ban Hübner Nándor és Linzbauer István tervei alapján átalakították, kibővítették. Így tornyot és egy kétszintes, a megújult épület főszárnyaként funkcionáló épületrészt is hozzáépítettek. A második világháború és a Nádasdy család elmenekülése után az épületet kifosztották. A kastély 1982-ben került a Honvédelmi Minisztérium birtokába, majd üresen állt. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül újították fel 2021-ben. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)