Van olyan kórház, ahol nyolcvan egészségügyi dolgozó kényszerülhet távozni a kötelező oltás miatt

Akár több ezer egészségügyben dolgozó is érintett lehet az országban.

2021. október 6., 13:17

Szerző:

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint bár hivatalosan tegnapig kellett volna eldőlnie, kik távoznak az egészségügyből a kötelező oltás hiánya miatt, október közepéig is tarthat a folyamat, mert sok helyen később szólították fel az érintetteket az elmaradt oltás pótlására – írja a Népszava

Soós Adrianna szerint a szakrendelők átlagosan egy-két dolgozót, a kórházak viszont jóval több szakembert veszítenek a kötelező vakcina miatt, például a miskolci megyei kórházból nagyjából nyolcvan ember távozhat a héten. A szakértő úgy becsüli, hogy a több mint 270 intézményből összesen akár újabb több ezer fő eshet ki az ágazatból, ami csak tovább súlyosbítja az egészségügy már létező munkaerőhiány problémáját.

„Csak most fogtam fel, hogy vége. Délelőtt kiléptem, de visszamentem a maradék cuccomért és mikor megláttak a kollégák, felkiáltottak: visszajössz? Úgy búcsúztak el orvosok és ápolók: visszavárnak. Na nálam itt borult ki a bili. Beültem a kocsiba és nagyon sírtam. Húsz évet dolgoztunk együtt, és most egy hülye rendelet miatt mennem kell!”

– írja a közösségi médiában egy ápolónő.

Az egészségügyi dolgozóknak szeptember 15-ig volt idejük beoltatni magukat. Az egészségügyi munkáltatóknak öt napjuk volt a dolgozókat felszólítani arra, hogy 15 napon belül vegyék fel az oltást, vagy igazolják, hogy nem olthatók, ez utóbbi opcióknak a határideje járt le tegnap. Amennyiben egyik lehetőséggel sem éltek, felmondás és végkielégítés nélkül elbocsátják őket. 

(Kiemelt kép: Beoltanak egy nőt az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával harmadik, emlékeztető oltásként a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. október 6-án.
Komka Péter / MTI)