Van itt pénz: így készíti elő a kormány a Budapest Airport megvásárlását

Kedden töltötte fel oldalára a kormány a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvényt módosító tervezetet, amely szerint az állam tulajdonában lévő nemzetközi kereskedelmi repülőtér működtetése átengedhető állam alá tartozó gazdasági társaság számára.

2023. október 19., 08:18

Szerző:

Ennek alapján a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni, amennyiben az állam tulajdonában lévő repülőtér működtetését állami befolyás alatt álló gazdasági társaság végzi. A javaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátották – írja a Hvg.hu. Vagyis így készíthetik elő a Budapest Airport megvásárlását.

Szeptember közepén arról szóltak a hírek, hogy a kormány a Budapest Airport visszavásárlását egy francia céggel, a Vinci Airports-szal közösen képzelné el. A Bloomberg értesülései szerint legalább 4 milliárd euróba kerülne a kormánynak ez a vásárlás, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban el kéne adni még egy-két dolgot, ahhoz, hogy létrejöjjön az adásvétel.

A törvénymódosítás a vásárlás előkészülete lehet, az akvizícióról szóló tárgyalásokat Nagy Márton vezeti, aki korábban azt is mondta, a vásárlás még idén lezárulhat.

(Kiemelt kép: Utasok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2020. április 21-én. Fotó: Anadolu/AFP | Kurucz Arpad)