Nagyon fájt a Fidesznek október 13., az Orbán-kormány agytrösztjei már gondolkodnak is a választási szabályok átírásán

2019. november 19., 22:20

Szerző:

Döntés még nincs az ügyben, az Igazságügyi Minisztérium szerint nincs is napirenden a kérdés, de a Blikk azt írja, hogy kormányzati agytrösztök már dolgoznak a választási törvény átírásán a Fidesz hatalmas térvesztésével járó október 13-i önkormányzati választás miatt.

  • Az egyik ilyen módosítás arról szólhat, hogy csak pártokat és egyéni jelölteket hagynak indulni az önkormányzati választáson. Ezzel kizárnák azokat a civil szervezeteket, amelyek nevében sok egyéni jelölt nyert október 13-án. Jelenleg a törvény szerint civil szervezet csak parlamenti választáson nem indíthat jelöltet.
Önkormányzat 2019 - A Fidesz eredményvárója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
  • A másik esetleges módosítással a választási regisztrációt vezethetik be újra, vagyis csak azok adhatnák le a szavazatukat egy-egy megméretésen, akik kérték a névjegyzékbe vételüket. Ez azt jelentené, hogy a Borkai-ügyhöz hasonló, az utolsó pillanatban kirobbanó botrányok kevésbé befolyásolnák egy-egy választás kimenetelét. 
  • A harmadik módosítási javaslat a győzteskompenzáció eltörlése lehet. Egyéni választókerületekben nemcsak a vesztes jelöltek szavazatai kerülnek a kompenzációs listára és jelenthetnek parlamenti képviselői helyeket, hanem a győztes jelöltre adott szavazatoknak az a része és, amelyekkel megverte a helyezettet. Emiatt a Fidesz 2014-ben és 2018-ban is túlnyerte magát, sokkal nagyobb parlamenti többséget szerzett, mint amilyen arányban a jelöltjeire szavaztak. A győzteskompenzáció eltörlése annak vetne gátat, hogy 2022-ben a közös ellenzéki jelölteket ezek a szavazatok segítsék.

A választókerületeket egyébként ebben a ciklusban kell felülvizsgálni, az Orbán-kormány pedig a Fidesz kétharmados többségével úgy írhatja át a választási szabályokat, ahogyan akarja.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.