Vakcinagyár még nincs, de a benne dolgozók elég jól keresnek

A nem létező Oltóanyaggyár a nyereségét is megháromszorozta. 

2023. június 2., 14:54

Szerző:

A 2020-ban létesített Oltóanyaggyár a tavalyelőtti 100 ezer forintos árbevételét 2022-ben 764 ezer forintra növelte, míg nyereségét 32 ezer forintról 93,5 ezerre, úgy hogy a gyár még meg sem épült. A nem létező vakcinagyár dolgozóinak a száma mintegy egy év alatt 12 főről 22 főre nőtt – az Opten adatai szerint már 34 főre – akiknek a munkabére átlagosan bruttó1,2 millió forint – írja az mfor. A vezető tisztségviselőknek fizetett juttatások sem elhanyagolandóak: 63,8 millió forintot vittek haza, míg a felügyelő bizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj tavaly 12,3 millió volt.

A 2022-re ígért magyar vakcinagyár céges beszámolója szerint az Oltóanyaggyár Zrt. jelenlegi elsődleges feladata a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítése, az építési beruházás megvalósítása és kivitelezése. Legutóbb a 24.hu kérdésére a Varga Mihály azt válaszolta a beruházással kapcsolatban, hogy folyamatban van. Gulyás Gergely szerint „nagyon jól halad” az Oltóanyaggyár építése, és szerint „attól függ, hogy mit fogunk gyártani, mert koronavírus elleni oltóanyagot már nem biztos, hogy érdemes gyártani".

2022-ben a tulajdonos Debreceni Egyetem a Nemzeti Oltóanyaggyár beruházás előkészítési és megvalósítási feladataira 4 milliárd forint finanszírozási előleget kapott. Ez a rövid lejáratú kötelezettségek között van tüntetve, – amely a korábbi 75 millióról ugrott meg 4,6 milliárd forintra – ami azt jelenti, hogy mert 1 éven belül produkálni kell valamit. Elképzelhető, hogy sikerül a határidőt tartani , mert egyéb mutatók is megemelkedtek a projektben. Az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra, míg az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra nőttek. Bár még nincs gyár a legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek, 194 millióról 463,2 millió forintra. A 22 főre duzzadt dolgozók munkabérére összesen 321 642 000 forint, vagyis havi bruttó 1,2 milliót keresnek fejenként. A befektetett eszközök 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra nőttek, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit és gyártósorait. 

(Kiemelt képünk: oltás illusztráció. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.