Vágvölgyi B. András: „Én feketeseggű vagyok a Fidesz-kormányzat szemében”

A Magyar Narancs egykori főszerkesztője hosszú interjút adott a Válasz Online-nak, ahol arról is szó esett, konfliktusba keveredett a IX. kerületi MSZP-vel és DK-val is.

2022. június 28., 17:12

Szerző:

Hosszú interjút adott a Válasz Online-nak Vágvölgyi B. András filmrendező és újságíró. Ennek elején arról kérdezték, hogyan látja a napokban elmérgesedő konfliktusát annak kapcsán, hogy a IX. kerületben felállították a 9 Magazin főszerkesztői székéből.

Az ügyben bejelentette, keresettel élt, és szerinte nyerni is fog.

Eltávolítása okaként azt említette meg, szerinte a kerületi MSZP-nek és DK-nak szúrta a szemét, hogy nem elsősorban velük foglalkozik a lap, hanem ennél szélesebb nézőpontja volt. A Demokratikus Koalíció szerepével kapcsolatban az ügyben (a lapkiadó élére az őt kirúgó Hagymási Zoltán helyett Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s képviselő házastársa került), valamint az időközi önkormányzati választások ellenzék számára lesújtó eredményeiről úgy fogalmazott,

„látom, hogy megy a mesterkedés: egyetlen nagy ellenzéki párt legyen. Nem tudom, megvalósítható-e. Vannak kétségeim.”

Megosztotta azt is, mára egyértelműen úgy látja, Orbán Viktor rendszere még Kádár Jánosénál is rosszabb, pedig utóbbiban is ellenzéki szerepet vitt. Elárulta viszont azt is, a továbbiakban könyvek írásával fog foglalkozni, most 1989-nél abbahagyott visszaemlékezéseit folytatja a kilencvenes évekről, Greed címmel. Ugyan filmeket is szeretne rendezni, de úgy vélte,

„Magyarországon talán már kivitelezhetetlen: pénzigényes műfaj, Európában állami támogatás nélkül filmet készíteni lehetetlen. Én pedig feketeseggű vagyok a Fidesz-kormányzat szemében. Marad tehát az íróskodás.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni.