A vaddisznókat kilövő vadász az újságíróknak: „Ez csak maguknak, a sajtónak fontos, mert ebből élnek!”

Szerinte az eset csak az újságíróknak fontos, amúgy nincs itt semmi látnivaló.

2022. június 4., 10:43

Szerző:

Kiderült, hogy a korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a vaddisznóállomány gyérítésén is dolgozó, egyik vadász volt az, aki szerdán a budai Szent János Kórház mellett, a villamoson utazók szeme láttára lőtt ki egy teljes, menekülő vaddisznócsaládot. A 24.hu szombatra utolérte a disznókkal végző L. Pált, aki az esetről úgy nyilatkozott,

„Ez csak maguknak, a sajtónak fontos, mert ebből élnek.”

További kommentárt, vagy magyarázatot pedig nem kívánt a történtekhez fűzni, a hírportál munkatársának kérdéseire sem válaszolt. Mint ismert, kedd este érkezett bejelentés, hogy a Szent János Kórház körüli zöldterületen egy két felnőttből és számos malacból állló vaddisznócsalád érkezett be. A hatóságok már tudtak a dologról, de megjelent egy vadász is, aki nem sokat teketóriázott:

lakott területen, egészen közelről egymás után az összes vaddisznóval végzett, úgy, hogy a villamosról ennek gyermekek is tanúi voltak.

A véres tetemek látványától a villamoson az egyik gyermek sokkot is kapott, hozzá mentőt kellett hívni. Az ügyben rendőrségi feljelentés is érkezett, a Macskaárvaház Alapítvány a többi között lőfegyverrel való visszaélés és közveszély okozás, a területileg érintett XII. kerületi önkormányzat pedig veszélyeztetés miatt fordult a hatósághoz.

L. Pál még annyit mondott el a 24.hu-nak, az országos vadászkamara (OMVK) közleményéhez nem kíván semmit hozzátenni. Ez azonban az ügy részleteire nem tért ki, annyit viszont közöl,

„Jelenleg a legtöbb esetben a megoldás a vad puskával történő elejtése, amelyhez jobb híján a vadászokat hívják segítségül.”

Ehhez még hozzátették azt is, „akut esetekben – ha például a vad forgalmas, emberek által sűrűn használt területen jelenik meg – a probléma gyors megoldást igényel”.

Nem így látja ezt Váczi János, a XII. kerület volt alpolgármestere, aki szerint eddig azért igyekeztek kíméletesen és humánusan intézni az ilyen elejtéseket, és ez most is minimumkövetelmény lett volna. Sőt, a malacok szerinte semmiféle veszélyt nem jelentettek, ezért az ő megölésük egyszerűen indokolatlan vérengzés volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Vaddisznó az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában Salgótarján közelében 2019. január 6-án. MTI/Komka Péter)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.