Terrorcselekmény és emberiség elleni bűntett miatt vádat emeltek Hasszán F. ellen, tényleges életfogytiglant kért rá az ügyészség

2019. szeptember 3., 11:18

Szerző:

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a mai napon vádat emelt a Fővárosi Törvényszék előtt Hasszán F. 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt – jelentette be az ügyészség.

A vádirat szerint Hasszán F. – miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez – a 2015. évre a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A vádlott 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán F. és fegyveres osztagának a feladata volt.

A vádirat szerint a helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amelyről egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített. Társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

Fotó: Youtube

A vádlott és fegyveres társai 2015. május 13. napját követő napokban a várost végig járva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg.

A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül Hasszán F. vádlott legalább két személy kivégzésében személyesen is részt, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Törvényszéknél.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.