Vadai Ágnes: Eljött az idő, hogy az egyházi pedofília áldozatait is kárpótolják

Az ellenzéki párt alelnökét a DK „valódi” pedofilellenes törvényjavaslatáról kérdeztük.

2021. június 22., 17:47

Szerző:

Több ezer ember vonult az utcára múlt hét hétfőn és szerdán, hogy tiltakozzanak az időközben elfogadott pedofiltörvény ellen, amely egyebek mellett  megtiltja, hogy 18 éven aluliak számára elérhetővé tegyenek olyan tartalmat, amely népszerűsíti a homoszexualitást. Az ellenzéki politikusok a múlt hét keddi szavazást bojkottálták, de a Jobbik és a kormánypártok egyöntetűen megszavazták a vitatott törvényt. A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes másnap egy „valódi” pedofilellenes törvényjavaslat benyújtásával reagált a döntésre. 

Vadai Ágnes visszataszítónak nevezte, hogy a kormány ilyen formában örömmel tapsolta meg a pedofiltörvényt. „Hétfőtől csütörtökig mindenhol érezhető volt, az emberek nem támogatják ezt a törvényt” – fogalmazott a 168-nak a politikus, hangsúlyozva: ha a 2022-es országgyűlési választást az ellenzék nyeri, a nemváltás hivatalossá tételét megakadályozó 33-as paragrafustól a pedofiltörvény emberi méltóságot sértő részéig, minden ilyen aljas törvényt hatályon kívül fognak helyezni. A pedofiltörvény vitatott passzusai a legtöbb civil szervezetnél, így például a Háttér Társaságnál és a Magyar Helsinki Bizottságnál is kiverte a biztosítékot. 

Orbán Viktor múlt héten kétszer is reagált a kormányt ért vádakra. Csütörtökön, június 17-én este a Miniszterelnöki Sajtóiroda Szamizdatának 10. számában a liberalizmust a kommunizmussal mosta össze: „Hiába, a mozgalom örök, már nem a »világ proletárjai egyesüljetek«, hanem a »világ liberálisai egyesüljetek« az új jelszó”. Másnap a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című rádióinterjúban kifejtette, miért került bele a pedofiltörvénybe a szexuális kisebbségeket érintő rész.

„Az iskolai szexuális nevelés korlátait nagyon világosan fel kell állítani, és meg kell védeni a kiskorúakat attól, hogy olyan tartalomhoz jussanak, amely ellentétes azzal az elgondolással, amelyet a szüleik helyesnek tartanak” 

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ahogy korábban megírtuk, a DK-s pedofiltörvény egy sor intézkedéssel lépne fel az áldozatok védelméért. Eszerint a bíróság által gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt elítélt személyt életfogytig tartó eltiltással sújtanának mindennemű kiskorúakkal való munkakörtől, beleértve ebbe az egyházi személyeket is. A párt továbbá szigorítaná a pedofíliával kapcsolatos bejelentési kötelezettséget, amelynek elmulasztását három év szabadságvesztéssel büntetné. Ennek hatálya alá tartozna a gyónási titok is. Mindemellett, Vadai Ágnes korábban hangsúlyozta azt is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) belső vizsgálat elindítására köteleznék. Így fékeznék meg az egyházon belüli bűncselekményeket.

A párt a pedofiltörvény általános vitáján már elővette az egyházi pedofília kérdését, de falakba ütköztek. „Amikor idén újra felhoztuk ezt a kérdést, az egyik előterjesztő hívő katolikusként kikérte magának a módosító javaslatainkat. Nagy kár, hogy hívő katolikusként nem az áldozatok mellett érvelt” – nyilatkozta Vadai Ágnes, hozzátéve: öt éve még ők javasolták, hogy legyen nyilvános, kereshető lista a pedofil bűnelkövetőkről. Amit akkor elutasítottak, most maguk fogadták el. „Ha elutasítják a »valódi« pedofiltörvényt, újra benyújtjuk” – szögezte le a politikus.

Vadai Ágnes szerint az egyházban is jelen van a pedofília, ezt pedig maga Ferenc pápa is elismerte. A politikus hangsúlyozta, a Szentatya radikálisan fellép a pedofil papok ellen. „Az egyház tisztában van vele, csak úgy léphetnek tovább, ha lezárják a múltat. Németország és Írország egyházi belső vizsgálattal, és a nyilvánosságra hozatallal nézett szembe a fájdalmas múlttal. Képesek voltak rá.” Kiemelte: 

Itt az ideje, hogy itthon is elégtételt kapjanak a pedofil papok áldozatai.

Vadai Ágnes a 168-nak elmondta, a Katolikus Egyháznak is megvannak a maga belső szabályai, ezért fontos, hogy velük közösen egyeztetve lépjenek fel az egyházi pedofília ellen. 

(Kiemelt kép: Vadai Ágnes, a DK képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án, Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.