Nem segít az üzemanyaghiányon a kormány lépése, cserébe drágulást okoz

A MOL-nak könnyebbséget jelenthet a kormány szombaton bejelentett intézkedése, azáltal azonban, hogy a fogyasztás nagyjából felét piaci áron fogják értékesíteni – ráadásul éppen a szolgálatásokat és kereskedelmet fogja a legjobban érinteni –, szinte bizonyosan áremelkedéshez vezet, amely végül a családokon csapódhat le. 

2022. július 31., 08:26

Szerző:

Rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombat 11 órakor, hogy a százhalombattai olajfinomító leállása miatt a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez, és szűkítik azok körét, akik hatósági áron tankolhatnak. Az új szabályok már szombat délben életbe léptek.

Az intézkedést a Mol százhalombattai finomítójának karbantartásával indokolták, és azzal, hogy a hatósági ár miatt más cégek nem hoznak be üzemanyagot Magyarországra.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint azonban ezen az új szabály sem fog segíteni:

A hazai személyautók egyötödét érinti a kormány mai bejelentése a Portfolio becslése szerint. A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta:

a személygépkocsik mintegy 20 százaléka lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet.

Mivel ezek az autók az átlagosnál többet futhatnak, ezért a fogyasztást az intézkedés nagyobb arányban érinti. A külföldiek és a 7,5 tonna feletti járművek korábbi kizárása az ársapka alól a fogyasztás mintegy 25 százalékát érintette, a mostani lépésnek hasonló lehet a hatása.

Ez azt jelenti, hogy mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz.

A Magyarországra üzemanyagot exportálók számára ezzel a lépéssel a helyzet a következőképpen változik meg. Az importáló cégek (például az ÖMV) eddig is annyi üzemanyagot hozott be, amennyit piaci áron tudott értékesíteni. A többit az olcsó Ural nyersolajhoz hozzáférő Moltól szerezte be. Most a kétféle forrás aránya változhat meg, hiszen a külföldi cégeknek érdekükben állhat több üzemanyagot behozni, és kevesebbet a Moltól vásárolni. Ezzel a kapacitásgondokkal küzdő Molon enyhülhet a nyomás – írja gazdasági lap.

Elemzők szerint ez a hazai üzemanyagellátásban könnyebbséget jelenthet, de biztosan áremelkedést hozhat, kérdés, hogy mekkorát.

Van olyan kisboltos, aki már most jelezte, muszáj lesz árat emelnie az üzletében. Az ellenzék szerint a kormány intézkedése ismét a családokon csapódhat le.

(Kiemelt képünk: A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. üzemanyagtöltő állomása Szigetszentmiklóson, a Petőfi Sándor úton. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)