Rendkívüli kormányinfó: Szombat déltől változik, ki tankolhat hatósági áron

Rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy a százhalombattai olajfinomító leállása miatt a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez, és szűkítik azok körét, akik hatósági áron tankolhatnak. Az új szabályok már délben életbe léptek.

2022. július 30., 11:17

Szerző:

Tegnap a sajtóban is megjelent, hogy a MOL elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott bennünket, hogy leállítják a százhalombattai olajfinomítót – vezette fel a kormányinfót Gulyás Gergely. A háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy a kőolajellátás folyamatos lesz, ezért a stratégiai készletet teljes egészében feloldjuk, ezért nem tudunk mást tenni, mint, hogy feloldjuk a stratgéiai készlet egy részét – mintegy negyedrészét –, mivel Brüsszel megtiltotta, ezért nem lehetséges a hiányzó mennyiséget orosz importból fedezni – mondta Gulyás. 

A felszabadítás oka, hogy továbbra is biztosítható legyen a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár.

A kormány – a MOL javaslatára – úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent, azaz

szűkítik a jogosultak körét.

Fél órán belül megjelenik a rendelet, amely pontosan fogja szabályozni, ki jogosult továbbra is a hatósági árra – jelentette be Gulyás. Ennek értelmében

szombat délben – kevesebb, mint fél órával a bejelentés után –már hatálybaba is lépnek az új szabályok.

Ettől a perctől kezdve már csak magánszemélyek – és a nevesített kivételek – tankolhatnak hatósági áron, azaz

lényegében a céges autókat vonták ki a kedvezményezettek köréből, de a taxisok továbbra is a 480 forintban maximált áron tankolhatnak.

Azt még nem tudni, hogy a későbbiekben kell-e további tartalékokat felszabadítani a stratégiai készletekből, ezt a körülmények fogják eldönteni – válaszolta az Origo kérdésére Gulyás. Az Index kérdésére megerősítette: háborús időkben semmit nem lehet előre biztosan megmondani, de a kormány azon lesz, hogy minél tovább fenntarthassa a 480 forintos üzemanyagárat.

Ha elhúzódik a százhalombattai finomító karbantartása, akkor elképzelhető, hogy újra hozzányúlnak a stratégiai készletekhez. 

A hvg kérdésére, hogy mi lesz a közlekedési vállalatokkal, amelyek nem tartoznak a kivételek közé – szemben a taxikkal – azt válaszolta, hogy azok eddig sem tartoztak a kivételek közé, tehát változás nem lesz.

Menekülni kell a földgáztól – fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ennek formái a lignittermelés és a Mátrai Erőmű újraindítása valamint a tűzifakivitel korlátozása.

Szóba került az aszály vészhelyzeti opratív törzs megelakatása. Mint Gulyás elárulta: Nagy István agrárminiszter vasárnap ad tájékoztatást arról, hogy milyen lehetőségei vannak a kormánynak a gazdák megsegítésére, az aszálykárok enyhítésére – mondta Gulyás Gergely.

Le kell jönni a gázról – hangsúlyozta újságírói kérdésre Gulyás –, mint kifejtette: aki tud valamit gázzal és vilannyal is megoldani a saját háztartásában, annak azt tanácsolja, hogy inkább a villanyt használja. Az uniós rendeletről, amely előírná, hogy veszélyhelyzetben 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfelhasználást a tagállamokban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a kormány azon van, hogy ez ne jelentsen semmit. Hozzátette: a brutális áremelekdés miatt a magyar kormány amúgy is a gázhasználat csökkentése felé menne, de a 15 százalékot nem tartják se indokoltnak, se tarthatónak. 

A gáztározók töltöttsége jelenleg 50 százalékon áll, amely nagyjából 2 hónapra elegendő.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás kitért az iskolák fatüzelésre való átállására is.

 

Az energiaveszélyhelyzeti operatív törzs következő ülésén meg fogják vizsgálni, hogy az iskolák mellett milyen más közületek tudnak átállni gázról fafűtésre, azért pont arra, mert az tűnik a leggyorsabbnak, de nem zárkóznak el más, például a megújuló energiaforrásokra való átállástól sem.

Egyelőre csak felmérik, hány olyan iskola van, ahol át lehet állni fatüzelésre – leginkább a kisebb iskolák lehetnek ilyenek –, ha ez megtörtént, akkor tudnak részletekbe bocsátkozni – válaszolta Gulyás újságírói kérdésre. Olyan illúziója nincs a kormánynak, hogy a Klebelsberg Központnak erre forrása lenne, tehát ahol a lehetőség adott, ott a kormány fog áldozni a fatűzelésre való átállás – például a kazánvásárlás – finanszírozásában. 

Amint azt Gulyás újságírói kérdésre elárulta: 

a kormány nem tervezi a kata-törvény módosításának lazítását.

Gulyás – szintén újságírói kérdésre – elmondta: 

a kormány semennyit nem spórol „a rezsicsökkentés csökkentésével”, az – a tervezettnek megfelelően – idén is 2000 milliárd forintba kerül a költségvetés számára. 

(Kiemelt képünk illsuztráció: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én. MTI/Soós Lajos)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.