Még messze van az az üzemanyagár, ami miatt a magyarok letennék autóikat

A hazai autósok majdnem fele semmilyen üzemanyagár mellet nem tenne le az autózásról. 

2022. december 22., 11:51

Szerző:

A hazai autósok 46 százaléka semmilyen üzemanyagár mellett nem váltana más közlekedési módra – derül ki a Publicus Research Népszava számára készített felméréséből. Az intézet viszont ide sorolta a válaszolni nem tudó vagy kívánó megkérdezetteket is.

A megkérdezettek 11 százaléka 700, 13 százalékuk pedig 750-850 forintos üzemanyagárnál tenné le az autóját. Viszont ennél is többen, a válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy 850 forintnál, vagy annál többnél váltana más közlekedési módra.

A megkérdezettek átlag 46 százaléka – de különösen a 18-29 évesek és a 60 évesnél idősebbek – most, az üzemanyagársapka eltörlése után sem szeretnék visszafogni az autóhasználatot. 18 százalék mondta azt, hogy nem csökkenti az autóhasználatot, 13 százalék pedig határozott lépéseket tenne ennek érdekében. A lap megjegyzi, hogy Ez utóbbi két terv leginkább a nem nyugdíjas, de nem is dolgozó megkérdezetteket jellemzi. A válaszadók hét százaléka mondta, hogy szívesen mérsékelné az autóhasználatot, de ezt nem teheti meg.

A válaszadók átlagosan 30 ezer forintot költöttek üzemanyagra. Ez a kiadás az árstop eltörlésével 49 ezer forintra nőhet.

Sokan nehezen tudtak tankolni

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság 52 százaléka – főképp a fiatalabbak – az elmúlt év során legalább egyszer üzemanyaghiány miatt tankolás nélkül kanyarodott ki a töltőállomásról. 43 százalékkal előfordult, hogy a kúton csak piaci tarifás terméket talált, ami miatt – hatósági áras jogosultságaik ellenére – vagy azt vették meg, vagy továbbálltak. A válaszadók 65 százaléka pedig szinte mindig teli tartállyal közlekedett, ugyanis, amikor csak tudott, tankolt.

44 százalék kénytelen volt az útvonalától távolabb eső kúton vásárolni. 24 százalék órákig állt sorba, 23 százalék a készlethiány miatt kevésbé vagy akár egyáltalán nem tudott autót használni, 5 százalék pedig az ínséges időkben más módon is tárolta a naftát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Töltőpisztolyok a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.