Unja az IFA-t? Vegyen teherszállító biciklit. Az állam majd besegít

400 milliót áldoznak rá.

2022. január 23., 09:49

Szerző:

Csaknem ezer elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra lehet támogatást igényelni, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az e-cargo biciklik beszerzésére hétfőn indul a jelentkezés, elsőként a kereskedők regisztrációját várják az elektromobilitas.humda.hu oldalon, írja az MTI.

Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás Facebook-bejegyzésében azt írta, az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséről szóló pályázat szorosan kapcsolódik a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez: azon dolgoznak, hogy környezetbarát irányba fordítsák a közlekedést.

A 400 millió forint keretösszegű pályázatból beszerezhető biciklik valós alternatívát jelentenek egy kisteherautóhoz képest, hiszen olcsóbbak, jobban kímélik a környezetet, kisebb helyet foglalnak és a fenntartási költségeik is kedvezőbbek.

Magyarország kiemelt klímavédelmi célkitűzései között szerepel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, így ennek elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatják az elektromos járművek terjedését, hangsúlyozta az államtitkár. Schanda hozzátette, a pályázaton többek között egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek és önkormányzatok is részt vehetnek. Február 7-től lehet pályázni szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Az államtitkár szerint a támogatási keret várhatóan 800 e-cargo bicikli beszerzéséhez járul hozzá. A pályázaton a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el, a sikeres pályázóknak regisztrált kereskedőtől kell beszerezniük az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt.

(Kiemelt kép: Schanda Tamás Facebook-oldala)

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.