Felmérés: csak a Fidesz orra alá törhet borsot a Mi Hazánk

Kijuthat a Mi Hazánk Mozgalom Brüsszelbe, nem növelné az EP-képviselői számát a DK és a Momentum, a Párbeszédnek és az LMP-nek pedig közös indulással nagyobb esélye lenne egy mandátumra – derült ki a Závecz friss felméréséből.

2023. május 17., 10:54

Szerző:

A friss adatok szerint a pártválasztók körében a Fidesz 46 százalékon áll, míg a DK 19, a Momentum pedig 8 százalékkal dobogós. Az 5 százalékos küszöb felett van még a Mi Hazánk Mozgalom (7 százalék), a Jobbik (6) és az MSZP (6). A jelen adatok tükrében önállóan indulva az EP-választáson nem jut mandátumhoz az LMP (4 százalék), az MKKP (3) és a Párbeszéd (2) sem.

A Závecz  Research megállapítása szerint a 2019-es EP-választási eredményekhez képest 2024-ben annyi módosulna, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a Fidesz kárára szerezhet egy mandátumot. Toroczkaiék 2019-ben, pár hónappal a párt megalapítása után 3,29 százalékot kaptak, a jövő évi EP-választáson pedig már akár 7 százalékot is elérhetnek a Závecz mostani adatai szerint – idézi a Telex.

Hozzáteszik: a fenti adatok alapján a Fidesz-KDNP: 12, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP és az Jobbik, valamint a Mi Hazánk 1-1 mandátumot szerezne az uniós választáson.  

(Kiemelt kép: illusztráció – Dúró Dóra és Toroczkai László a Mi Hazánk 2022. áprilisi eredményváróján - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)