Ungár Péter: Magyarország nem szuverén ország

Az LMP frakcióvezetője szerint lenne gazdaságos megoldás, de a nagy fosszilis energialobbik megbénítják az uniót.

2022. május 29., 17:21

Szerző:

„Érthető, hogy az Európai Unió megpróbálja kiváltani az orosz olajat és földgázt, de nem kellene emiatt a nyugati olajhoz és földgázhoz fordulni” - mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Kiemelte,

az nem megoldás, hogy ugyanolyan szénhidrogén-alapú energiaforrásokat importálunk a tengerentúlról, mint amilyeneket eddig az oroszoktól vásároltunk.

Hozzátette, hazánk orosz energiafüggősége lényegében azt jelenti: Magyarország nem teljesen szuverén állam, egy energiahatalom birodalmi érdekeitől függ. Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, az EU-s olajembargó-vita rámutatott, 

az unió két nagy fosszilis energialobbi között örlődik, 

miközben valójában a fosszilis energiától való függést kellene mérsékelnie. Elmondta, a napokban kiszivárgott uniós megállapodás is erre utal, amely szerint végül a csővezetékes olajszállítást tengeri útvonalon nem is lehet kiváltani, arról nem is beszélve, mennyivel környezetszennyezőbbek a tankerhajók még a vezetékeknél is.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.