Eltűntek az ukrán cigarettacsempészek

Tizedére esett vissza a feketepiacról kivont dohányáru mennyisége Magyarországról. Ennek oka az lehet, hogy nagyon kevés ukrán cigarettacsempész van.

2022. szeptember 28., 11:44

Szerző:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos közlése szerint ugyanis január eleje és június vége között nagyjából 8500 esetben intézkedtek dohánytermékek ügyében a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók. A rajtaütések alkalmával a hatósági emberek lefoglaltak 11 millió szál cigarettát, emellett 4,5 tonna finomra vágott és nagyjából ugyanennyi egyéb fogyasztási dohányt is. Az adóhatóság hálóján fennakadt cigarettaszállítmányok feketepiaci értéke egymilliárd forint körüli, a dohánytételeké pedig 425 millió forint lehet. Fél év alatt tehát másfél milliárd forint értékben foglalt le a NAV illegálisan behozott vagy így előállított dohányárut – írja a Világgazdaság. Ez jócskán elmarad a tavalyi átlagtól: 2021 első hat hónapjában nem kevesebb mint 106 millió szál cigarettát vont ki a NAV a forgalomból, a tételek együttes értéke meghaladta a kilencmilliárd forintot, a lefoglalt 62 tonna dohány feketepiaci értéke ötmilliárd forintnál is nagyobb lehet.

Hova lettek az ukrán cigarettacsempészek?

Ez jócskán elmarad a tavalyi átlagtól: 2021 első hat hónapjában nem kevesebb mint 106 millió szál cigarettát vont ki a NAV a forgalomból, a tételek együttes értéke meghaladta a kilencmilliárd forintot, a lefoglalt 62 tonna dohány feketepiaci értéke ötmilliárd forintnál is nagyobb lehet.

Az idei 11 milliós fogás elmarad még a 2020-as évitől is: 44 millió szál cigaretta akadt a pandémima kitörésének évében adóhatóság horgára, s kapcsolódott hozzá 18 tonna dohány is. A háború kitörése óta azonban fokozott a hatósági jelenlét az ukrán-magyar határ mindkét oldalán. Az ukrán oldalon a rendőrség fókuszál arra, hogy a katonakorú férfiak nehogy elhagyják az országot, a magyar oldalon pedig a honvédségi jelenlét erősödött menekültek folyamatos befogadása és az ország biztonságának garantálása miatt. A szigorú hatósági jelenlét pedig nem kedvez a csempészeknek.

(Kiemelt fotónk: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közreadott képen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók.  MTI Fotó: NAVMTI Fotó: NAV)

 

 

 

Tegnap 20:15

A Borsod megyei Sajószentpéter levegőminősége főként amiatt a legrosszabb az országban, mert itt található a legtöbb olyan háztartás, ami továbbra is fával, szeméttel kénytelen fűteni, hogy spóroljon a rezsin, tűzifára ugyanis nincsen pénz.