Újra robban a nyár, perzselő hőség miatt adtak ki riasztást

A rekkenő hőségben a szív- és érrendszeri betegek vannak a leginkább veszélyben.

2021. június 28., 06:40

Szerző:

Kiadták a citromsárga figyelmeztetést az egész ország területére. A hét rekkenő hőséggel indul, az előrejelzések szerint erős UV–sugárzás csap le az országra, ezért  érdemes hideg vízzel és naptejjel neki indulni a hétfőnek. A kánikula a szív- és érrendszeri betegeket sokkal jobban megviselheti, a legmagasabb hőmérséklet akár a 40 fokot is megközelíti a héten. Hűsítő záporra elvétve lehet számítani - írta az Időkép

Hétfő sem marad le a múlt héti hőségtől. Az előrejelzések szerint a napos idő mellett egy-egy zápor, esetleg zivatar csak néhol északon, északkeleten fordulhat elő. A délies szél csupán nyugaton élénkülhet meg. Hajnalban 13-20 fokot, az erősödő felmelegedés miatt pedig napközben akár 30-35 fokot is megugorhatjuk. 

Kedden is marad a nyárias időjárás. Sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, kevés zápor, zivatar az északi, északkeleti tájakon alakulhat ki. Többfelé élénk, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. Ezen a napon kissé melegebbre kell számítani. Hajnalban 15-22, míg a legmelegebb délutáni órákban 32-37 fokot mérhetünk.

Szerdán nyugatra, északnyugatra a feltámadó északnyugati szél hoz pár fokos hőmérséklet-csökkenést, máshol még marad a hőség, délután 30-37 fokos maximumokra van kilátás. A napos idő mellett néhol nyugaton és északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Csütörtökön kissé fellélegezhetünk, ugyanis egy hidegfront érkezhet. Élénk, erős északnyugati széllel, záporokkal, zivatarokkal kacsint ránk a szellő. A csúcshőmérséklet egyenlőre 25 -33 fok között alakulhat, majd péntekre 23 és 29 fok közé esnek vissza a maximumok.

Az országszerte visszatérő kánikula miatt a szív- és keringési rendszeri betegségben szenvedőkre fokozottabban kell figyelni a családoknak. A heti munkát is megnehezítheti a hőség, alvászavarok, fáradékonyság, migrén is jelentkezhetnek, csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség. Az asztmások állapota a főleg északon, északkeleten jelentkező záporok és zivataroknak köszönhetően átmenetileg romolhat. 

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást! Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és figyeljünk a megfelelő, napi legalább 2-3 liternyi folyadékbevitelre!

(Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: pixabay.com)