Újra producerkedésre adja fejét Vajna

Lehet, hogy újból producerkedésre adja a fejét Andy Vajna. Az egyik London közeli lap arról számol be, hogy a magyar filmipar fejének felkeltette az érdeklődését egy könyv, amely 56 egyik résztvevőjének egykori megpróbáltatásairól szól Az utolsó vonat Budapestre címmel – írja a Stoke Sentinel.

2015. április 9., 06:53

Leginkább azt eleveníti fel, hogy a főhős, Pekár Nándor, miként tudott elmenekülni a körbezárt magyar fővárosból. Vajna, aki szüleivel együtt maga is a forradalom után hagyta el az országot, már találkozott is az íróval, aki Pekár fia. Utána állítólag azt mondta, hogy a film olyan kasszasiker lehet, mint a Schindler listája vagy a Ryan közlegény megmentése.

A forgatókönyvet már készíti egy angol cég, a felvételek magyar–angol közös vállalkozás keretében forgatják majd, részben Budapesten, részben Stoke-on-Trentben.

Az érdekeltek azt szeretnék, ha jövőre, a forradalom 60. évfordulójára készen is lenne a mű, neves szereplőkkel, stabil költségvetéssel.

(Forrás: Szelestey Lajos)

A Filmalap reagálása

A Filmalaphoz nem érkezett be pályázat a cikkben idézett alkotóktól.

Andy Vajnát – más külföldi producerekhez hasonlóan – megkereste a producer, ám a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem Andy Vajna, sem a Filmalap nem köteleződött el Richard Pekar The Last Train to Budapest című filmterve mellett.

Amennyiben a film forgatására Magyarországon kerül sor, a produkciónak lehetősége lesz a magyarországi filmszakmai adókedvezmény igénybevételére, mely a Mozgóképtörvénynek megfelelően a hazánkban elköltött és igazolt filmgyártási költések 25 százalékának visszaigénylését teszi lehetővé.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.