Újra itt van: COVID miatt zárták be a Honvédkórház egyik osztályát

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának neurológiai osztályán megnőtt a koronavírusos betegek száma. A betegek ellátásához négy másik kórházat jelöltek ki, két budapestit egy vácit és egy kistarcsait. Kunetz Zsombor szerint járványhelyzetben fantáziátlan megoldásokat választ még mindig az egészségügyi ellátórendszer.

2022. október 24., 11:48

Szerző:

Megnőtt a koronavírusos betegek száma a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) neurológiai osztályán, ezért a fekvőbetegellátást igénylő betegek számára több másik intézményt jelöltek ki – írja a Napi.hu. A neurológiai betegeknek háromféle progresszivitási szint szerinti ellátókat jelöltek ki – olvasható Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, orvos Facebook bejegyzésében, ezek a IV., a XV., és XIII. kerületben vannak.

A központ ellátási területéről érkező aktív neurológiai fekvőbeteg szakellátást igénylő felnőtt betegek számára kijelölték:

  • az Uzsoki Utcai Kórházat (Budapest)
  • a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat (Kistarcsa)
  • a Jávorszky Ödön Kórházat (Vác)
  • és a Semmelweis Egyetem Klinikai Központját (Budapest).
Kötelezték az Országos Mentőszolgálatot is, hogy ezen szolgáltatók között koordinálja a betegeket a szabad kapacitások terhére.

Az indoklás szerint már szeptember 27-én a Honvédkórház neurológiai osztályán a betegek körében „halmozottan kialakult a Covid-19 fertőzés”, ezért a járványügyi intézkedések feloldásáig az általános neurológiai ellátást igénylő betegek fogadását lemondták. A stroke-os betegek ellátását egy nyolcágyas intenzív részlegen továbbra is biztosítják.

Nem kapkodta el sem a Nemzeti Népegészségügyi Központ, sem a Honvédkórház a bezárásról szóló hír ismertetését – írta Kunetz Zsombor. A szakember szerint viszont hiába tart már lassan három éve a világjárvány az osztálybezárással ugyanazokat a kliséket, és fantáziátlan megoldásokat választották, mint három évvel ezelőtt.

Kunetz Zsombor szerint a Honvédkórháznak lenne lehetősége ezt a kérdést legalább a XX. századi szinten kezelni. Vannak olyan katonai kórházi sátrak, konténerek, amelyek órák alatt felállíthatók, hogy ott különítsék el a betegeket, de a régi pavilon rendszer épületei is még ott vannak telken belül.

(Kiemelt képünk: fotó: Honvédkórház hivatalos Facebook oldala.)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.