Új Covid-szabályokat vezetnek be az iskolákban

A hét elején több általános és középiskola is arra kérte a szülőket, hogy a gyerekeknél az új Covid-szabályok miatt mindig legyen maszk.

2022. szeptember 15., 15:35

Szerző:

Az általános és középiskolák igazgatói a napokban a járásügyi hivataloktól kapott levélben értesültek az új Covid-szabályokról.

Az Eduline cikke szerint a járási hivatalok leveléből kiderül, hogyha egy diák vagy tanár gyanús tüneteket mutat, antigén vagy PCR-tesztet kell végezni, a fertőzött személy pedig hétnapos karanténba kell, hogy vonuljon. Ha a negyedik napon már nincs láza és a légúti tünetek sem jelentkeznek, végeztethet antigén gyorstesztet. Amennyiben ez negatív, az ötödik napon már visszatérhet az iskolába. A gyógyszertári tesztet azonban nem fogadják el, csak a hivatalos, egészségügyi személyzet által elvégzett antigén gyorsteszt eredményét tekintik hitelesnek.

Nem kell, hogy egész osztályok kerüljenek karanténba

Az egyik leglényegesebb változás, hogy a koronavírus fertőzöttekkel kontaktusba került tanárok és diákok tünetmentesség esetén bejárhatnak az iskolába, de kötelező öt napon át maszkot viselniük az órákon is. Már azoknak a kontaktszemélyeknek sem kötelező az öt nap karantén, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ez megelőzi, hogy egész osztályok kerüljenek karanténba egy-egy fertőzött tanuló vagy tanár miatt. 

Az elmúlt napokban több iskolából is érkeztek hírek koronavírus fertőzöttekről. A hét elején több általános- és középiskola is arra kérte a szülőket, hogy a gyerekeknél az új szabályok miatt mindig legyen maszk.

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)

19:45

Egyes sajtóhírekkel ellentétben az MVM számlázási rendje nem változott, a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.