Új Covid-szabályokat vezetnek be az iskolákban

A hét elején több általános és középiskola is arra kérte a szülőket, hogy a gyerekeknél az új Covid-szabályok miatt mindig legyen maszk.

2022. szeptember 15., 15:35

Szerző:

Az általános és középiskolák igazgatói a napokban a járásügyi hivataloktól kapott levélben értesültek az új Covid-szabályokról.

Az Eduline cikke szerint a járási hivatalok leveléből kiderül, hogyha egy diák vagy tanár gyanús tüneteket mutat, antigén vagy PCR-tesztet kell végezni, a fertőzött személy pedig hétnapos karanténba kell, hogy vonuljon. Ha a negyedik napon már nincs láza és a légúti tünetek sem jelentkeznek, végeztethet antigén gyorstesztet. Amennyiben ez negatív, az ötödik napon már visszatérhet az iskolába. A gyógyszertári tesztet azonban nem fogadják el, csak a hivatalos, egészségügyi személyzet által elvégzett antigén gyorsteszt eredményét tekintik hitelesnek.

Nem kell, hogy egész osztályok kerüljenek karanténba

Az egyik leglényegesebb változás, hogy a koronavírus fertőzöttekkel kontaktusba került tanárok és diákok tünetmentesség esetén bejárhatnak az iskolába, de kötelező öt napon át maszkot viselniük az órákon is. Már azoknak a kontaktszemélyeknek sem kötelező az öt nap karantén, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ez megelőzi, hogy egész osztályok kerüljenek karanténba egy-egy fertőzött tanuló vagy tanár miatt. 

Az elmúlt napokban több iskolából is érkeztek hírek koronavírus fertőzöttekről. A hét elején több általános- és középiskola is arra kérte a szülőket, hogy a gyerekeknél az új szabályok miatt mindig legyen maszk.

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.