Ezen spórol a kormány? Az agrártárca nem fizet az iskolatejért - leállhat a program

A Naszálytej Zrt. és a Happy Tejtermék Kft. nem szállít iskolatejet szeptembertől, ugyanis nem kaptak elegendő állami támogatást. Az Agrárminisztérium viszont azt közölte, hogy folytatódik az iskolatej program.

2022. augusztus 31., 12:03

Szerző:

A két cég a Telexszel közölte, hogy a 2022/23-as tanévben nem folytatják az iskolatej szállítást, ugyanis nem kapnak hozzá állami támogatást. A Naszálytej Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy „határozat hiányában társaságunk felelősséggel nem tud felkészülni a 2022/2023-as tanév biztonságos ellátására. Ezért a 2022/2023-as tanévre szóló iskolatej szállítási szerződésektől társaságunk a szerződések megkötésének dátumára visszamenőleges hatállyal elállt”. A Magyar Államkincstárnak júlis végéig kellett volna meghosszabbítania a szerződésüket.

A Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója hasonló okokból nem szállít iskolatejet szeptembertől. A portálnak külödtt levelük szerint az állami jóváhagyás hiánya végett nem tudják óvoda- és iskolatej programjukat elindítani.

Az Agrárminisztérium viszont azt írta, hogy az iskolatej program folytatódik, lesz rá elegendő forrás. A két beszállító levelével kapcsolatban azt válaszolták, hogy „a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről”.

Csömöri Hírek írt arról korábban, hogy levelet kapott több önkormányzat, így a csömöri is a Naszálytej Zrt.-től, amiben a cég azt írta: felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, mivel a kormány már nem ad támogatást a gyerekeknek eddig biztosított iskolatejhez. Csömörön így több általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej.

Magyarországon 2004 óta működik az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott iskolatej program.

(Kiemelt kép: Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.