Újra állandó védelemben részesül a Kúria elnöke

A Kúria elnökére a Készenléti Rendőrség vigyáz. 

2022. november 29., 11:40

Szerző:

A kormány visszatette a Kúria elnökét az „állandó személyvédelemben részesülő személyek” listájára, ahonnan 2020-ban törölték, írta a hvg.hu. A névsorban most a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a külügyminiszter, az Alkotmánybíróság elnöke, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész szerepel. A legfőbb bírói szervezet vezetőjét 2020-ban, amikor még Darák Péter töltötte be a tisztséget, kivették belőle. Most Varga Zs. Andrásra újra vonatkozik az állandó védelem. 

A védelemért két szerv felelős. Az államfőre, a miniszterelnökre, a külügyminiszterre és a legfőbb ügyészre a Terrorelhárítási Központ vigyáz, a másik két érintettre a Készenléti Rendőrség. Csak az Ab és – most újra – a Kúria elnökére vonatkozik, hogy a védelemről „meghatározott időre ideiglenesen vagy előre meg nem határozott időre” írásban lemondhat, de ezt bármikor vissza is vonhatja, írja a lap. A védelem kiterjed a velük közös háztartásban élő házastársuk és gyermekük személyvédelmére, ha védelmük indokolt, és „állandó szálláshelyük (rezidenciájuk), illetve ideiglenes szállásuk” őrszemélyzettel történő biztosítására.

(Kiemelt kép: Varga Zs. András, a Kúria elnöke a jogegység biztosításáról és az önkormányzati normakontrollról szóló 2020-as kúriai beszámolóját tartja az ennek elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 2-án. Fotó: MTI/Soós Lajos)