Ujhelyi: Megmozdítja-e végre a kormány a popóját a magyar állampolgárokért?

A harmadik oltás körül kialakult vitában az EP-képviselő segítene azoknak, akiket keleti vakcinával oltottak. 

2021. augusztus 10., 16:02

Szerző:

Kezdeményezi Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, hogy akiket keleti (kínai vagy orosz) vakcinával oltottak, és megkapták a harmadik oltásukat valamelyik nyugati oltóanyaggal, szabadon utazhassanak az Európai Unióban. A politikus szerint ugyan a keleti vakcinákat előbb-utóbb el fogják fogadni Európában is, de ez szerinte nem lesz gyors folyamat. Mindaddig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyja jóvá ezeket a vakcinákat, vagyis a Sinopharmot és a Szputnyikot, akiket ezzel oltottak, azoknak negatív teszttel vagy karanténnal kell megbonyolítaniuk az utazásukat. (Május elején fogadta el az Európai Parlament az uniós Covid-igazolványt, amibe nem kerültek bele a keleti vakcinák.)

Ujhelyi István szerint a Sinopharm be sem adta a kérelmét, a Szputnyikot gyártó cég pedig hiányzó és egymásnak ellentmondó információkat tartalmazó beadványt nyújtott be. A politikus már márciusban figyelmeztetett: gondok lehetnek az utazással, ha az oltóanyag-gyártók nem engedélyeztetik a vakcinájukat az Európai Gyógyszerügynökségnél. Az MSZP-s képviselő szerint  a németek és az osztrákok is azzal a feltétellel vásároltak be a keleti oltóanyagokból, hogy a gyártók megszerzik az engedélyt. Mivel ennek egyelőre nem látszik a vége, ezért a képviselő az Európai Parlamentben új javaslattal állt elő: ha valaki megkapta a harmadik oltást, és az európai engedélyezésű vakcinával történt, az is kaphasson EU-s digitális igazolványt, és utazhasson szabadon. 

„Ez óriási segítség lenne annak a közel 2 millió embernek Magyarországon, akiket Sinopharmmal, vagy Szputnyikkal oltottak” 

– fűzte hozzá Ujhelyi István, aki szerint nagy problémát jelent, hogy a magyar kormány ebben az ügyben semmit sem lépett, helyette olyan országokkal kötött utazási megállapodásokat, ahol szintén nagyrészt keleti vakcinával oltották az embereket. „Már januárban figyelmeztettem a kormányt, hogy baj lesz a keleti vakcinákkal, de rám sütötték, hogy oltásellenes vagyok” – mondta az MSZP-s képviselő, aki szerint a Covid-útlevéllel kapcsolatos jogszabály módosítóját „az Európai Parlamenten még áttolja”, de a Tanácsban a kormánynak kellene lobbiznia a magyar érdekekért. „A kérdés az, hogy a kormány megmozdítja-e a popóját a Tanácsban, és elkezdenek-e a kétmillió magyar érdekében lobbizni?” – latolgatta a helyzetet a politikus. 

Ujhelyi szerint a harmadik oltás engedélyezésével a kormány „nem úttörő szerepet vállalt, hanem a bukás után pótérettségizik”, hiszen az is kiderült, hogy a kínai oltóanyag az idősek egy részénél hatástalan lehet. Az MSZP-s képviselő a 168-nak elmondta: az EU-ban egyelőre sehol sem oltanak három adagban, minden ország kivár, hogy ősszel megjelennek-e újabb mutációk a vírusban, illetve hogy a jelenlegi oltásokkal mennyire ellenállóak az emberek.

Ujhelyi István azzal kapcsolatban is értetlenségét fejezte ki, hogy hogyan szállhatott ki Magyarország a 2022-es, közös vakcinabeszerzésekből. „Arra hivatkozva, hogy már van elég vakcina és lesz oltóanyaggyár – ahol keleti vakcinákat gyártunk majd –, kiszálltunk a közös vakcinabeszerzésből, pedig ez olcsó, biztonságos és hatékony. Az EU a 2022-es vakcinákat is megvásárolta már, az oltóanyagok tartalmát a szakma fogja megmondani, vagyis utána követik a vírus mutálódását. Érthetetlen, hogy ez nekünk miért nem volt jó.”

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)