Ujhelyi István szerint októberben elindulnak a konkrét EU-s szankciók az Orbán-kormánnyal szemben

Az Európai parlamenti képviselő arra is választ adott, miért tűnt az EU eddig teszetoszának. 

2021. július 13., 15:33

Szerző:

Annyira nagy a nyomás az Európai Bizottságon, hogy a testület nem kerülheti meg a legnagyobb uniós pártok állásfoglalását, és a magyar kormánynak súlyos szankciókra kell számítani a homofóbnak tartott pedofiltörvény miatt – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

„Az Orbán-kormánynak köszönhető az Európai Unió történelmének első olyan jogszabálya, ez a bizonyos jogállamisági csomag, amely azt követeli az Európai Bizottságtól, hogy olyan tagállami jogállamisági problémák esetén, mint amit itthon láttunk, egész konkrét szankciókat hozzanak, például befogyasszák európai uniós pénzek folyósítását” – mondta az EP-képviselő.

Elmondta, „a mostani parlamenti határozat politikai határozat, nincs jogi következménye, de annyira erőteljes a politikai nyomás, annyira egyértelmű az öt nagy európai politikai pártcsalád elégedetlensége azzal szemben, hogy a bizottság és a tanács hol falaz, hol meg tátott szájjal nézi, mi zajlik Magyarországon, hogy

az Európai Bizottság ezt a politikai nyilatkozatot nem kerülheti meg, magyarán következménye lesz.”

Hogy milyen következményekre számít, hogy miért nem történt eddig semmi, arra azt felelte Ujhelyi István, hogy nem voltak meg hozzá a jogi eszközök: „Nagyon sokan megkérdezik tőlem, miért ilyen teszetosza az európai intézményrendszer. Ennek két alapvető oka van, az egyik, hogy tényleg meglepő mindenki számára, hogy

a klub egyik tagja egyszerűen fittyet hány a szabályokra, és sportot űz abból, hogy hergeljen az Európai Unió ellen, 

miközben bizonyítottan az eurómilliárdokat a saját oligarcháira költi, és európai pénzekből finanszírozza a saját politikai hatalomépítését. Erre nem volt felkészülve az Európai Unió, nem volt korábban ilyen.

Most elindul a jogállamisági vizsgálat. Ujhelyi István örömmel mondja, hogy az Európai Bíróság gyorsított eljárásban fog dönteni, tehát nem fog évekig húzódni ennek a kérdésköre, hiszen a magyar kormány a nemzetközi bírósághoz fordult ez ellen a jogszabály ellen. „Októberben döntés lesz, és onnantól kezdve elindulnak a konkrét szankciók, akár az Orbán-kormánnyal szemben.”

Nem lesz elég vakcina a 4. hullámban

Az esetleges negyedik magyarországi koronavírus-járványhullám is téma volt a beszélgetésben. Ujhelyi István szerint valószínűleg nem ússzuk meg a negyedik hullámot. Mint elmondta, az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel is foglalkozó bizottságának tagjaként és az Európai Egészségügyi Unió meglévő program egyik kezdeményezőjeként és folyamatos alakítójaként sok mindent lát, hall, olvas a kérdésben.

„Azt várja mindenki, hogy lesz negyedik hullám – mondta –, azt nem tudjuk, milyen súlyú lesz. (...) Ugyanakkor az is tanulságos és meglehetősen elkeserítő, hogy miközben többször figyelmeztettük a magyar kormányt hiába, olyan erőltetetten és nagyon furcsán,

érthetetlenül károsan és feleslegesen erőltette a Sinopharm-oltóanyagot

március-áprilisban a kormányzat, hogy ennek most isszuk meg a levét, és lehet, hogy ősszel fogjuk igazából ennek a kárait érezni.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Ujhelyi István Facebook-oldala)