Ujhelyi István: A Fidesznek a pénz, nekünk meg az ember számít

Nyílt levelet írt az MSZP EP-képviselője az új egészségügyi államtitkárnak, nem spórolt a jelzőkkel. 

2022. május 29., 15:50

Szerző:

„Az ötödik Orbán-kormányban több minisztérium is deklaráltan a pénzzel foglalkozik, viszont egynek sem kiemelt feladata az ember, a humánpolitika – ez jól mutatja, hogy mi jelent valódi prioritást a Fidesznek. Míg nekünk, baloldali szociáldemokratáknak az ember szerepel első helyen, az illiberális hatalomnak a pénz”  - így fogalmazott vasárnap közzétett nyílt levelében Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, amit Takács Péternek, a Belügyminisztérium új, egészségügyi államtitkárának címzett.

A képviselő szerint az egészségügyhöz való hozzáférés minden magyarnak járna, ezért lenne szükség önálló egészségügyi minisztériumra. Ugyanakkor, ha már ez nem alakult meg, a Belügyminisztérium égisze alatt is helyénvalónak és megvalósíthatónak tartja az általa kívánt átalakításokat, amelyeket több pontban is összegzett, és amelyekkel szerinte 2022 előtt a kormány nem volt hajlandó törődni.

Példaként idézte, hogy a a Nemzeti Rákellenes Program részleteit sem ismertethette, és adatszolgáltatást sem végzett felé a kormány, pedig ez EP-képviselőként nagyban hátráltatja, hogy a magyar daganatos betegek uniós szintű ellátásáért Brüsszelben tegyen.

Felemlegette, az uniós vakcinabeszerzési program magyarországi megvalósításának részleteit is törvénytelenül tartják szerinte vissza, és ezért még az adatvédelmi biztos is elmarasztalta korábban a kormányzatot.

Nem nyilvánosak a covid-betegek oltási adatai és a szövődményes esetek sem – tette hozzá.

Most levelében Ujhelyi arra kérte Takácsot mielőbb tájékoztassa arról, a járványidőszakban történt, több „korrupciógyanús” egészségügyi eszközbeszerzés részleteit ő, mint képviselő mikor ismerheti majd meg, és mikor kerül sor ezeknek a programoknak az érdemi felülvizsgálatára.

„Ha tiszta lappal akar indulni, akkor tiszta helyzetre van szükség. Bízom benne, hogy az új államtitkár bizonyítani fogja: véget ért a közérdekű tájékoztatás tudatos akadályozásának időszaka az egészségügyi kormányzatnál,“ - jegyezte meg levelében Ujhelyi.

(Kiemelt képünkön: Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője interjút ad a 168 Órának 2021. November 26-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

 

 

 

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat mintegy 25 milliárd forintos beruházásával 200 új munkahely jön létre a városban – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.